Video

O nouă decizie bulversantă a Ministerului Educaţiei: Şcoli închise o lună, grădiniţe deschise

De Redactia Observator.
Publicat: 30.03.2021, 19:34.
Actualizat: 30.03.2021, 19:35

Elevii sunt trimişi o lună în vacanţă, dar grădiniţele din toată ţara pot rămâne deschise, indiferent de rata de infectare. Ministrul Educaţiei spune că au nevoie doar de avizul DSP. O veste primită cu încântare de părinţi dar cu nedumerire de directori, care nu ştiu ce au de făcut şi aşteaptă clarificări.

Copil: De două săptămâni vacanţa.

Reporter: Şi apoi?

Copil: Să ne întoarcem la şcoală.

Dorinţa copiilor ar putea să se îndeplinească

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Grădinitele vor putea solicita efectuarea de activ didactice cu copiii, cu avizul DSP

Imediat dupa anunţul făcut de ministrul Educaţiei, directorii au cerut lămuriri. Au fost surprinşi să afle că autorităţile care ar trebui să se ocupe de documentele necesare nu ştiau nimic.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Directorii de grădiniţe care doresc avizul DSP trebuie să ceară acest lucru şi să-l fundamenteze către DSP. Procedura de avizare a DSP-ului nu e treaba ministerului Educaţiei. Ei sunt liberi să-şi respecte regulile interne şi să staiblească condiţiile pe baza cărora dau sau nu dau acest aviz DSP.

Pentru ca lucrururile nu sunt clare, multe unitati au decis sa ramana închise deocamdată.

Luminiţa Bălăşoiu, directorul unei grădiniţe: Este o situaţie destul de confuză pentru toată lumea. În ceea ce priveşte un nou aviz dsp nu am primit nicio informare nici din partea inspectoratului şi nici din partea DSP. DSP-ul la momentul acesta nu are o informaţie clară despre cum ar trebui să arate acest aviz temporar.

Situaţia este cu atât mai complicată cu cât părinţii ar putea să vrea să-şi ducă copiii la alte grădiniţe, lucru care este însă interzis.

Christian Comsa, Asociaţia grădiniţelor din Bucureşti: Dacă nu vor fi deschise toate grădiniţele de stat din Bucureşti automat vor fi grădiniţe care vor acomoda copii şi din alte grădiniţe. Există ordinul comun al ministerului sănătăţii cu Ministerul Educaţiei care spune că nu se amestecă copii din clase diferite din unităţi de învăţământ diferite.

Cea mai mare cerere vine din partea gradinitelor de stat, acolo unde invata cei mai multi copii.

Mai bine de 18% din totalul elevilor din România sunt preşcolari, adică peste 800 de mii. Cei mai multi, adică peste 90%, învaţă la grădiniţe de stat.

Copil: Vreau să vin la şcoală mai repede. Şcoala în clasă e mai distractivă decât scoala online. Învăţ mai bine.

Acelaşi lucru şi-l doresc şi părinţii

Părinte: Mi se pare un lucru bun pentru părinţi pentru că au unde să stea copiii până ies părinţii de la serviciu.

Părinte: Pentru părinţi e mai usor pentru că pot să-şi ducă copiii la scoala şi se pot duce la serviciu, nu mai trebuie să stea acasă cu copii.

Mai mult de jumătate din unităţile de învăţământ preşcolar sunt în oraşele mari acolo unde părinţii au cea mai mare nevoie să-şi lase copiii în grija educatorilor.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Cu cine s-a afișat Monica Gabor după despărțirea de Mr. Pink. Locul neașteptat în care a fost pozată
libertatea.ro
Cum l-au "pedepsit" grecii pe un român care a parcat direct pe plajă VIDEO
Ziare.com
Horoscopul zilei de 1 august 2021. Berbecii sunt indeciși cu privire planurile de viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii cutremurătoare în cazul preotului și soției care au murit în casa din București lovită de fulger
gandul.ro
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei: `Și eu am trecut prin multe stări emoţionale negative`
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Cristina Ciobănașu, despre momentul care i-a schimbat traiectoria vieții la 11 ani. Clipa în care Criss era chemată să devină o vedetă
tvhappy.ro
Țiriac și-a dat demisia, apoi a urmat SCANDALUL » Îmbrânceli la Adunarea Generală a FRT: „Dați-l afară!”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro