Antena Meniu Search
x

Video Universitățile din străinătate, tot mai atractive pentru liceenii români. 80% dintre elevi vor să învețe la o facultate din afară

Se pregătesc pentru export. Peste 80% dintre elevii români se gândesc să aplice la facultăţile din străinătate încă din primii ani de liceu. Mai bine de jumătate dintre ei ar alege ca destinaţie de studiu Olanda. Problema e că facultăţile olandeze devin tot mai selectve după Brexit, când cererea pentru studii a explodat. Campusurile sunt pline, iar preţul chiriilor s-a triplat. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 30.09.2023, 20:33

Vezi și

Olanda, Danemarca şi, mai nou, Irlanda. Sunt destinaţiile favorite de studiu pentru elevii români. Majoritatea se ghidează în funcţie de preţuri. Ţările nordice au costuri zero pentru programele de licenţă. 

"Nu e nevoie să ştii niciun cuvânt în daneză. Sunteţi români, asta înseamnă că nu există nicio taxă pentru voi. Plătiţi doar costurile de trai, cazare, asigurare, facturi..."

Cea mai mare înghesuială e la standurile din Olanda. Studiile costă între 2.000 şi 3.000 de euro pe an. Cazarea, însă, mult mai mult. Campusurile sunt pline de studenţi internaţionali. 

Linda, reprezentanta unei universităţi din Olanda: "Noi suntem din cel mai ieftin oraş din Olanda, chiria e undeva la 450 de euro pe lună, şi mai ai nevoie de 400 de euro pentru cumpărături şi 

Pe acelaşi subiect

"Multa lume vrea în Olanda, ne-au zis şi profesorii: uitaţi-vă că e gratuit. E gratuit, dar tot trebuie să îţi iei cazare, ceea ce e complicat. E destul de costisitor." 

Profesorii spun că un job în timpul facultăţii ar putea fi soluţia.

Mădălina Iacob, reporter Observator: "Tinerii români sunt ultimii la nivel european în ceea ce priveşte angajabilitatea în timpul unui program de studiu. România se află la coada clasamentului european, alături de Slovacia şi Ungaria. La polul opus este Olanda, unde peste 70% dintre tineri îşi iau un job în timpul facultăţii. La fel şi în Danemarca şi Germania."

Business, noile tehnologii, inginerie şi ştiinţe sociale sunt domeniile de studiu preferate de generaţia Z. 

Linda, reprezentanta unei universităţi din Olanda: "Avem cursuri despre mâncare, tehnologia mâncării, unde studenţii învaţă cum să dezvolte produse noi, ca hambugerul bazat pe plante, agro-business şi avem management de dezvoltare, asta e pentru oamenii care vor să salveze lumea." 

Ruxandra Zaharia, Marketing & PR Manager IUF: "Generatia Z pare să fie mult mai deschisă la a avea ceva pe cont propriu, de a fi independenţi şi de a nu depinde pe nimeni. Businessurile lor sau activităţi din care să facă propriii bani sunt foarte potrivite pentru ei." 

Independeţi şi pragmatici, tinerii nu iau în calcul un program fix la un angajator. 

"E conceptia asta a oamenilor, dacă faci business, faci bani."

"Asa e?"

"Nu e, nu e. Îmi doresc sa creez eu o afacere, ştiu că este foarte greu, încerc să acumulez foarte multe informaţii, teorie." 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Educatie » Universitățile din străinătate, tot mai atractive pentru liceenii români. 80% dintre elevi vor să învețe la o facultate din afară