Video Pregătirea de BAC arată diferit pentru generaţia Z. Metodele alternative de învăţare care chiar funcţionează
Teatru, concursuri interactive online sau clipuri pe TikTok. Cam aşa se pregătesc de Bacalaureat mulţi tineri din generaţia Z la limba romană sau istorie. Profesorii au şi un duş rece: învăţarea alternativă nu garantează şi succesul la examen.
Sala a fost aproape plină cu elevi la piesa Moara cu Noroc. Mai mulţi studenţi de la UNATC au pus în scenă operele literare pentru a-i ajuta pe adolescenţi să înţeleagă mai bine materia de la BAC. Şi au avut succes. Alexandra spune că baza pentru ea sunt meditaţiile, dar învăţarea alternativă o ajută enorm.
Metode alternative de învăţare pentru BAC
"Găsesc materiale pe TikTok cu rezumate mult mai interactive, cu mai multe imagini, spus mai pe şleau, cum s-ar spune, şi mai sunt şi melodii cu rezumate cu operele de la română, care sunt foarte uşor pentru noi, pentru că muzica se reţine mai uşor decât o operă de BAC", spune Alexandra, elevă.
Elevii cer schimbarea modului de predare din partea profesorilor.
- Absolvenţii de liceu, buluc la meditaţiile gratuite pentru BAC. Ce probă bagă spaima în elevi, cu nici o lună...
- "Cameră de detenţie" pentru elevi. Ministerul Educaţiei vine cu precizări după un proiect controversat: "Are alt...
- Statutul elevului, pus în dezbatere: folosirea telefonului mobil la ore şi calcularea mediei la purtare. Ministerul...
- Radu, elev: Din cauza felului de predare, prea mult teorie, prea multă toceală.
- Reporter: Crezi că e la fel de eficient?
- Radu, elev: Da. Dacă nu, mai eficient decât cum ne învaţă la şcoală.
"Avem tot felul de strategii. Le solicit elevilor la anumite intervale să facă amprenta digitală a Otiliei, adică ce ar căuta în ziua de astăzi Otilia pe internet. Epistole între personaje, de exemplu Otilia să îi scrie o scrisoare lui Lică Sămădau", spune Daniela Popescu, profesoară de limba română.
Această profesoară face live pe TikTok cu ponturi pentru pregătirea la istorie. Gratuit. "Bună! Sunt Ştefania! V-am promis că la ora 17 intrăm live pe TikTok pentru a vorbi pentru BAC-ul la istorie. Să vorbim despre cum putem obţine o notă bună la istorie. Atunci când găsiţi itemi precum PRECIZAŢI, MENŢIONAŢi, trebuie să oferiţi un răspuns scurt, clar, concis, iar când găsiţi itemul PREZENTAŢI, ţineţi cont că aveţi nevoie de o prezentare elaborată", arată Ştefania Doloiu, profesoară de istorie.
Unele platforme educaţionale oferă chiar şi meditaţii online gratuite. "Urmăresc un clip interactiv pe o platformă care seamănă foarte mult cu platformele de streaming. Pot face nişte quizuri interactive şi îşi pot descărca fişele de lucru astfel încât să aprofundeze materia pentru examen", spune Măriuca Mihăilescu, fondator platformă educaţională.
Atenţie, însă, la cum alegeţi canalele online, spun specialiştii. De cele mai multe ori, reţelele de socializare pot fi mai degrabă surse de dezinformare pentru copii. Iar învăţarea alternativă nu o exclude pe cea clasică. Operele literare din curricula şcolară ar merita citite, spun profesorii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰