Probele orale de la Bacalaureat 2023, echivalate cu notele din timpul liceului. Ce se întâmplă cu examenele naţionale
Greva profesorilor. Guvernul a ratat încă o şansă în a rezolva criza din Educaţie. Sindicaliştii rămân pe poziţii. Continuă greva, în ciuda faptului că li s-a promis ceva mai mulţi bani de la 1 ianuarie. Mii de oameni au ieşit şi astăzi în stradă în semn de protest. Între timp Ministerul Educaţiei a propus echivalarea probelor orale ale Bacalaureatului cu notele din liceu iar evaluarea de clasa a VI-a ar urma să nu se mai ţină. Vor fi modificări şi la titularizare.
Ministerul Educaţiei a propus într-un act normativ supus dezbaterii publice echivalarea probelor orale ale Bacalaureatului cu notele din liceu. De asemenea, evaluarea de clasa a VI-a ar urma să nu se mai ţină.
Ministerul Educaţiei precizează, într-un comunicat de presă, că probele orale se echivalează în 7 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. "La examenul naţional de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 - 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă", a transmis Ministerul Educaţiei. De asemenea, ministerul publica Metodologia pe baza căreia se vor echivala aceste probe.
Probele orale de la Bacalaureat 2023, echivalate cu notele din liceu
"Se prevede ca, pentru anul şcolar 2022 - 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei", se arată în nota de fundamentare a OUG supusă dezbaterii publice.
- Înscrierea la facultate în 2023. Cum se desfăşoară admiterea la cele mai cunoscute facultăţi din România
- Se amână probele de competență la Bacalaureat. Încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din clasele...
- Greva profesorilor. Noua ofertă a Guvernului: Majorare salarială de 45% din 2024 şi o primă anuală de 1.500 de...
Evaluarea de clasa a VI-a nu se mai ţine
De asemenea, se prevede ca, pentru anul şcolar 2022 - 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a nu se mai organizează.
"În sesiunea 2023, concursul naţional de ocupare a posturilor didactice de predare din învăţământul preuniversitar va consta în susţinerea de către candidaţi a unei probe scrise, similar modalităţii de organizare a acestui concurs în sesiunile 2020 şi 2021. Organizarea concursului va asigura încadrarea unităţilor de învăţământ cu personal didactic de predare calificat", se mai arată în documentul citat.
Ministerul Educaţiei precizează că propune aceste mpsuri, în principal, "în vederea asigurării dreptului constituţional al tuturor absolvenţilor la învăţătură, examenul naţional de bacalaureat să poată fi susţinut în timp util, de un număr de 147.491 de elevi, astfel încât să nu se perturbe nici calendarele de admitere în învăţământul postliceal/universitar, dar nici calendarul examenelor celorlalte examene naţionale care se desfăşoară în această perioadă".
"În contextul în care activităţile specifice procesului educaţional sunt afectate de desfăşurarea grevei generale din învăţământul preuniversitar, iar susţinerea examenului de bacalaureat presupune încadrarea într-un calendar care să nu afecteze dreptul absolvenţilor care promovează examenul de a-şi continua studiile în învăţământul postliceal/universitar, se impune luarea unor măsuri administrative cu privire la modul de desfăşurare şi de susţinere de către aceştia a examenului, programat după încheierea cursurilor anului şcolar 2022 - 2023. În acest sens, subliniem faptul că evaluarea continuă la disciplinele subsumate probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale a fost finalizată prin medie anuală, iar nivelul mediilor multianuale - echivalate cu niveluri de competenţă în baza unei metodologii specifice - pot suplini cu succes o evaluare sumativă, finalizată cu un nivel de competenţă", se mai arată în document.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰