Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Profesorii, trataţi de Guvern cu lipsă de timp şi un memorandum, care nu are valoare de lege. Vineri se anunţă un nou protest uriaş

Examenele bat la uşă iar anul şcolar e aproape de încheiere dar greva profesorilor nu se opreşte. Negocierile continuă în fiecare zi, dar fără succes. Autorităţile nu mai oferă momentan alte creşteri de salarii, dar vor adopta un memorandum în care să se regăsească dorinţele dascălilor. Documentul nu are nicio valoare, spun sindicaliştii care pregătesc pentru vineri un nou miting uriaş de protest în faţa Guvernului şi Palatului Cotroceni. 

de Mădălina Chiţac

la 07.06.2023 , 20:02

În colegiul Caragiale, din Capitală, holurile sunt goale. Aproape toţi profesorii sunt în grevă. Andrei Florea predă informatică de 15 ani, pe un salariu de 5 mii de lei. Şi nu se gândeşte să se întoarcă prea curând la ore. 

Andrei Florea, profesor informatică: "Până când o să fie declarată ilegală. Până când o să vină doamna deca să ne asculte şi pe noi. Degeaba ne trimite pe la ministerul muncii sau pe la alte porţi să batem pentru salarii mai mari. Pentru că, în fiecare zi, min învrăjbeşte şi mai mult cadrele didactice împotriva ministerului."

Andreea Bodea, directorul Colegiului Caragiale din București: "Ei sunt 80 de profesori. Şi sunt în grevă 71. Deci doar 9 profesori, dintre care 3 pensionari, îşi fac orele. Nu intenţionează în zilele următoare nimeni să renunţe la grevă." 

Vezi și

Tot în grevă e şi Luiza Ioviţă, învăţătoare la Şcoala George Călinescu. Câştigă puţin peste 3.000 de lei pe lună. Bani care nu-i ajung. 

Pe acelaşi subiect

Luiza Ioviţă, învăţătoare: "Nu e lună în care să nu avem nevoie să apelăm al ajutorul părinţilor. Nu ajung banii de la un salariu la altul. Asta nu e o ofertă. E aşa..ceva de genul vă dăm ca să primiţi ceva." 

Şi elevii sunt bulversaţi. Unii sunt chemaţi la şcoală, alţii stau încă acasă. 

Elev: "Am făcut câteva ore, nu pe toate. Dar jumătate din ele le-am făcut. Nu ne zic nimic concret. Că astăzi se termină greva, mâine..nu e nimic concret. Nu ştim. Venim pregătiţi să facem ore."

Iar asta în condiţiile în care examenele naţionale stau să înceapă. Competenţele lingvistice ar putea fi echivalate cu mediile, numai că...

Andreea Bodea, directorul Colegiului Caragiale din București: "Ajungi în punctul în care o mână şi un pix trebuie să încheie o medie. Dacă această mână e a unui profesor în grevă, cine încheie această medie?"

Soluția propusă de Ministerul Educației

Ministerul se gândeşte şi la altă variantă, pentru a încheia mai repede anul şcolar. 

Mădălina Chițac, reporter Observator: "În prezent, pentru a fi încheiate mediile la o materie este nevoie ca un elev să aibă cu cel puţin trei note mai mult decât numărul de ore dintr-o săptămână, de la acea disciplină. spre exemplu, dacă într-o săptămână există două ore de informatică, atunci pentru a se încheia media va fi nevoie de cel puţin 5 note. Acum Min Educaţiei propune ca mediile să poată fi încheiate doar cu două note." 

Dacă profesorii nu se întorc de luni la catedră, Bacalaureatul va fi amânat. Guvernanţii speră ca până la sfârşitul săptămânii să îi convingă pe dascăli să renunţe la grevă. 

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: "În acest moment, când avem şi un memorandum, avem şi o OUG cred că din acest moment trebuie să ne gândim la copii. Şi să închidem anul şcolar." 

Memorandumul însă nu are putere de lege şi poate fi încălcat, susţin sindicaliştii. 

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret": "Vrem garanţii vizavi de grila de salarizare. Greva se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de către colegii noştri." 

Numai că astăzi li s-a spus că discuţiile trebuie reluate în altă zi...

Florin Popa, vicepreşedinte sindicatului "Spiru Haret": "Am întrerupt negocierile din lipsa de timp din partea angajaţilor de la minister. au avut altă agendă astăzi."

Vineri ar urma să aibă loc un alt mare protest, în faţa Guvernului. 20.000 de oameni sunt aşteptaţi să-şi strige nemulţumirile în stradă. De altfel, proteste au loc în fiecare zi în marile oraşe. Astăzi, dascălii din Braşov au ieşit în stradă. 

Protestatară: "Nu putem ceda acum, pe finalul protestului. Sperăm să găsească guvernanţii, cei care au obligaţia să găsească soluţii, să găsească soluţia şi să terminăm conflictul."

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Educaţie » Profesorii, trataţi de Guvern cu lipsă de timp şi un memorandum, care nu are valoare de lege. Vineri se anunţă un nou protest uriaş