Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Proteste la Ministerul Educaţiei. Sorin Cîmpeanu, în faţa elevilor, săgeţi către ministerul Sănătăţii: "Subscriu total la toate solicitările lor"

Sorin Cîmpeanu a fost întâmpinat de un protest al Consiliului Naţional al Elevilor în faţa Ministerului Educaţiei. După discuţii cu aceştia, Sorin Cîmpeanu a declarat că susţine total solicitările lor şi a pus problema lipsei testelor de salivă în cârca Ministerului Sănătăţii.

de Cornel Preda

la 14.12.2021 , 12:47

Protest al elevilor în faţa ministerului Educaţiei şi Sorin Cîmpeanu care dă declaraţii Sorin Cîmpeanu spune că este de acord cu solicitările elevilor

Sorin Cîmpeanu a participat la discuţii cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, după ce aceştia au lansat petiţia "Nu mai jucaţi ping-pong cu educaţia", care a fost semnată de zeci de mii de persoane. 

"În mod evident obiectivele lor sunt exact obiectivele Ministerului Educaţiei. Cu toţii ne dorim predictibilitate în educaţie, să nu mai existe această criză sanitară, să avem o testare eficientă în şcoli ca procesul de învăţământ să poată continua în condiţii normale.  Acestea au fost solicitările elevilor şi subscriu total la toate solicitările lor", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a explicat că nu este vorba despre un ping-pong între instituţii, ci că fiecare minister are propriile atribuţii pe care ar trebui să şi le îndeplinească. "Ministerul Educaţiei solicită alături de elevi să existe teste în şcoli. Există o hotărâre CNSU care spune că trebuie achiziţionate 70 de milioane de teste. Care trebuie să fie pusă în aplicare", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Articolul continuă după reclamă

Cine ar trebui să asigure testarea elevilor

Pe acelaşi subiect

Ministrul Educaţiei spune că are nevoie de mai multe teste, pentru că îşi doreşte continuarea procesului de învăţare în condiţii de siguranţă. 

"Suntem în întârziere, dar insist pe nevoia de testare de două ori pe săptămână. Cele 70 de milioane de teste ajung pentru 11-12 săptămâni. 

Nu ştiu care este durata crizei sanitare, nu pot să anticipez. Este Ministerul Sănătăţii, sunt cei care răspund de situaţia epidemiologică, cei care o să ne spună dacă se justifică. Deocamdată, prin hotărârea CNSU trebuie să avem teste. Am avut pentru o săptămână completă, mai avem nevoie pentru restul. 

Nu este atributul Ministerului Educaţiei, este normal să verifice modalitatea în care s-au făcut aceste achiziţii (n.r. despre controlul premierului legat de achiziţia testelor). Nu există niciun ping pong între instituţii, există atribuţii legale. Dacă Ministerul Educaţiei îşi depăşeşte atribuţiile, se cheamă abuz în serviciu. Ministerul Educaţiei nu se pronunţă asupra eficienţei testelor non-invazive, pentru că nu avem competenţă. Nu se pronunţă asupra relaţiei contractuale cu furnizorii, pentru că nu vrea să îşi depăşească atribuţiile", a mai declarat Sorin Cîmpeanu

Ce mesaj au transmis elevii

Consiliul Naţional al Elevilor a lansat petiţia ”Nu mai jucaţi ping-pong cu educaţia!”, care a strâns peste 45.000 de semnături.

Elevii cer celor două ministere ”să trateze situaţia educaţiei cu maximă responsabilitate, analizând factorii de risc la care se expun zilnic milioane de elevi şi de profesori, ca urmare a lipsurilor de ordin legislativ din sistem”.

”De asemenea, condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 al pandemiei, având în vedere că noua tulpină de COVID-19 pare să ajungă şi în România şi, în baza experienţei altor state care se confruntă cu această situaţie, pare să fie mult mai infecţioasă şi mai transmisibilă decât variantele precedente ale virusului. Sunt necesare măsuri adoptate din timp, pentru a nu mai arunca o întreagă ţară în acelaşi haos din ultimele luni”, au mai transmis elevii.

”Este absolut esenţial ca cele două ministere să ia măsuri măcar în al doisprezecelea ceas, astfel încât, după sărbători, să nu ne confruntăm cu un nou val pandemic imposibil de stăpânit, care să blocheze din nou sistemul educaţional”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Sindicatele, cerinţe către Ministerul Educaţiei

Şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" solicită ministrului Educaţiei, Sorin-Mihai Cîmpeanu, să întreprindă toate demersurile necesare astfel încât testele rapide de determinare a antigenului SARS-CoV 2 efectuate din probe de salivă să fie livrate unităţilor de învăţământ deja ambalate, fie individual, fie cel mult două teste (reprezentând necesarul pentru o săptămână pentru fiecare preşcolar/elev).

"Considerăm că este în responsabilitatea firmelor care au câştigat licitaţiile organizate de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate să îşi îndeplinească obligaţiile de livrare a testelor, ambalate individual/ maximum 2 teste pe săptămână. Este nefiresc ca obligaţia ambalării testelor de salivă să fie "pusă" în responsabilitatea unităţilor de învăţământ, deşi, potrivit caietului de sarcini, firmele câştigătoare ale licitaţiilor trebuiau să achiziţioneze teste ambalate individual", susţin sindicaliştii.

Aceştia subliniază că, în condiţiile în care, în această perioadă, la nivelul unităţilor de învăţământ au loc şi evaluările semestriale ale elevilor, "nu pot accepta" ca personalului din învăţământ să i se impună desfăşurarea activităţilor "de împachetare" a testelor, care nu au nicio legătură cu atribuţiile specifice posturilor ocupate.

Cornel Preda Like

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Educaţie » Proteste la Ministerul Educaţiei. Sorin Cîmpeanu, în faţa elevilor, săgeţi către ministerul Sănătăţii: "Subscriu total la toate solicitările lor"