Antena Meniu Search
x

Raluca Turcan, lămuriri despre începerea noului an școlar: "Nu poți în permanență să pui degetul doar pe Guvern"

Vicepremierul Raluca Turcan a adus lămuriri, în direct, la Observator, despre începerea noului an școlar în România. "E o situație fără precedent. Nimeni nu a știut ce se va întâmpla, nimeni în lumea aceasta", a declarat Turcan.

de Redactia Observator

la 11.09.2020, 16:34

Vezi și
  • Ce soluții au autoritățile pentru ca elevii să meargă în siguranță la școală
  • "Pentru un tango e nevoie de doi, aici pentru reușită e nevoie de mai mulți", a declarat Turcan

"Nu împărtășesc întru totul abordarea pe care ați prezentat-o, în sensul în care nu cred că în România este haos total. Sunt foarte multe semne de întrebare, dar aceste semne de întrebare există peste tot în lumea aceasta și măsurile pe care noi le-am luat sunt în acord cu ceea ce se întâmplă în toate țările", a spus Turcan, la Observator.

Vicepremierul susțien că executivul condus de Ludovic Orban a pus la dispoziție fonduri pentru școli și primării, pentru a se putea relua cursurile în condiții de siguranță.

"Din perspectiva noastră ca și Guvern am pus la dispoziție tot arsenalul de resurse ca fiecare școală și primărie să se mobilizeze cât mai bine cu putință. Niciodată la început de an școlar unitățile de învățământ, inspectoratele, primăriile, nu au beneficiat de 175 de milioane de euro pe care îi au la dispoziție să îi cheltuiască rapid pentru a dota școlile cu tot ce așteaptă copiii. Pentru un tango e nevoie de doi, aici pentru reușită e nevoie de mai mulți. Nu poți în permanență să pui degetul doar pe Guvern și să nu inspirăm încredere și solidaritate pentru toți cei implicați", a explicat Raluca Turcan.

"Copilul meu va merge luni dimineață la școală. Am avut un permanent dialog cu doamna dirigintă, cu directorul școlii, cu asociația de părinți, știm exact scenariul pe care școala l-a gândit inițial pentru ca copiii să fie în siguranță, acel scenariu va fi unul hibrid. Va merge la școală în prima zi, va primi manualele, după care în ordine alfabetică se împarte clasa, jumătate stau la școală, ceilalți stau acasă după care fac prin rotație. Acesta este scenariul pe care copilul meu îl urmează", a spus vicepremierul.

Ce înseamnă ca o școală să fie pregătită

"Înseamnă să existe un circuit până copilul intră în clasă. Să aibă dezinfectant, să fie așezați în clasă la o distanță, să stea la școală cu masca, să o poarte în permanență, să evite aglomerările, la toaletă să existe dezinfectant. Dacă i se rupe masca, școala să poată să îi pune la dispoziție o mască. Să aibă un permanent dialog cu diriginta, să fie părinții informați", a fost de părere Raluca Turcan.

Întrebată cine își va asuma responsabilitatea, în cazul unui eșec, Turcan a ținut să precizeze că "a găsi amatori care să dea vina pe alții nu reprezintă o problemă".

"A găsi amatori care să dea vina pe alții nu reprezintă o problemă. În România în general e ca o boală, să dai vina pe altcineva. Pe mine mă interesează dacă ceva nu funcționează să găsim soluții, să corectăm, să ne adaptăm din mers. E o situație fără precedent. Nimeni nu a știut ce se va întâmpla, nimeni în lumea aceasta", a declarat vicepremierul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Educatie » Raluca Turcan, lămuriri despre începerea noului an școlar: "Nu poți în permanență să pui degetul doar pe Guvern"