Antena Meniu Search
x

Video "Afară sunt salarii și de 10.000 de euro". Facultatea din România vânată de cei mai buni elevi. Record de înscrieri în 2023

Domeniul IT continuă să fie interesant pentru tineri, fiindcă presupune salarii mari şi un loc de muncă sigur. La Iaşi, astăzi s-a dat examenul de admitere la facultatea de Automatică şi Calculatoare, iar numărul celor înscrişi a fost unul record - aproape o mie o sută de candidaţi, adică mai mult de 3 pe un loc. Ca să fie siguri că ajung să studieze ceea ce-şi doresc, cei mai mulţi s-au înscris şi la alte universităţi din Iaşi, Braşov sau Bucureşti unde există facultăţi de profil. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 16.07.2023, 19:34

Vezi și

Emoţionaţi de la primele ore ale dimineţii, tinerii au venit la Universitatea Tehnică din Iaşi cu acelaşi gând, să ia o notă cât mai mare la examenul de admitere la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

Ionela Fresinescu, mama unui absolvent de liceu: "Suntem emoționați, îi transmitem noi lui şi el nouă. Ne-am pregătit intens, s-a pregătit intens a avut note foarte bune la Matematică și Informatică și la BAC sperăm și acum sa aibă noroc".

Majoritatea, însă şi-au luat măsuri de precauţie şi s-au însris şi la alte facutăţi cu profil IT. Atât în Iaşi, cât şi în alte zone ale ţării. Sara, spre exemplu, vine din Bacău, dar şi-ar dori mai mult să ajungă să studieze la Bucureşti fiindcă studiile acolo dureaza doar 3 ani, faţă de 4 cât sunt la Iaşi.

Salariile din IT, atractive pentru absolvenții de BAC

Pe acelaşi subiect

Sara Grigorice din Bacau: "Emoții!? Nu, am învățat foarte mult și nu am emoții am făcut toate variantele și sunt ușoare fata de celelalte facultăți. Este de viitor Informatica şi sincer ajută."

Reporter: "Şi salariile te motivează?"

Sara Grigorice: "Şi salariile. Am văzut că în afară sunt salarii şi de 10.000 de euro." 

Absolvent: "Să fim siguri, niciodată nu strică o opțiune în plus."

Reporter: "Și dacă intrați la amândouă?"

Absolvent: "Eu merg la Cuza că au doar 3 ani." 

Alt absolvent: "Eu prefer Automatică şi Calculatoare. Chiar dacă sunt patru ani poți ieși mai multe lucruri de pe AC." 

Odată intraţi în sala de examen s-au văzut cu un pas mai aproape de ceea ce şi-au dorit, să ajungă să studieze într-un domeniu de viitor, dupa cum spun chiar ei.

Clara Mihociu, reporter Observator: "3 ore au la dispoziție tinerii pentru a răspunde la cele 25 de întrebări. Testul grilă le verifica toate cunoștințele de Matematică și Informatică." 

An de an concurența a fost mare la Automatică și Calculatoare

Anul acesta însă s-a înregistrat un record de candidaţi, peste 1.000.

Prof. dr. Vasile Manta, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare Iași: "De obicei aveam 2-2 și ceva, acum avem peste 3 pe loc la români și la românii de pretutindeni peste 7 pe loc. Se vede o dorința de a lucra în domeniul IT."

Tinerii vor afla rezultatele finale mâine. Tot mâine se va susţine examenul de admitere şi la Facultatea de Informatică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Educatie » "Afară sunt salarii și de 10.000 de euro". Facultatea din România vânată de cei mai buni elevi. Record de înscrieri în 2023