Antena Meniu Search
x

Video România Educată investește în școli fără elevi. După ce s-au cheltuit milioane, o unitate școlară din Sighetu Marmaţiei stă nefolosită de 20 de ani

În România educată, investiţiile în unităţile de învăţământ ajung în paragină. În Sighetu Marmaţiei există o şcoală în care Guvernul a investit bani grei, în urmă cu 20 de ani. În prezent, clădirea a ajuns în paragină, fără ca măcar într-o singură zi, acolo să fi învăţat vreun elev. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 14.12.2023, 08:10

Vezi și

Cartierul Bogdan Vodă din Sighetu Marmației, unul dintre cele mai mari din oraş. În mijlocul acestuia a răsărit o clădire impunătoare. O dată ce te apropii de ea, observi geamuri sparte şi pereţi vopsiți cu graffiti. Iar dacă vrei să intri în clădire, ai parte de o adevărată provocare. 

Simona Vasiac, reporter Observator: "Pentru că din incinta şcolii să nu fie furate bunuri, uşile au fost sudate, iar intrarea se face pe un geam."

Imediat ce sari geamul... descoperi investiția făcută. Săli compartimentate sau betoane desenate cu diferite mesaje. Totul la un preţ de doar câteva milioane de lei, bani proveniţi din fonduri guvernamentale.

Vasile Moldovan: primar Sighetu Marmației: "Am găsit ultimele documente, legate de această investiţie, datează undeva din 2010, când s-au cumpărat mai multe materiale: gresie, faianţă, corpuri sanitare undeva în jur de patru-cinci milioane de lei."

Pe acelaşi subiect

Doar că, aceste materiale pare că că există doar pe hârtie. În toalete se găsesc doar baloţi, lăsaţi în voia sorţii. O clădire care de când a devenit o ruină a fost mutată din patrimoniul Ministerului Educaţiei, în cel al primăriei. 

Simona Vasiac, reporter Observator: "Proiectul a fost demarat în urmă cu aproximativ 20 de ani, iar această şcoală ar fi urmat să aibă 16 clase." 

Localnic: "Era vorba că se va deschide. S-au schimbat primarii, iar când s-au schimbat, a fost lăsată să devină prăpăd." 

Localnic: "Mi se pare că au fost investiţi nişte bani, care puteau fi investiţi mult mai eficient."

În zonă, administrația locală are intenția de a transforma școala într-un centru multifuncţional pentru tineret. În Sighetu Marmației cinci școli au fost deja desființate din cauza lipsei copiilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Educatie » România Educată investește în școli fără elevi. După ce s-au cheltuit milioane, o unitate școlară din Sighetu Marmaţiei stă nefolosită de 20 de ani