Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România, educată să facă la oliţă. Primarul se plimbă cu bolidul de 150.000 de euro şi spune că nu are fonduri pentru WC în interiorul şcolii

România educată pare un proiect eşuat în mediul rural, unde mii de copii sunt nevoiţi să meargă în continuare la toletele din fundul curţii. Ministrul Educaţiei susţine că în această situaţie mai sunt sub 100 de şcoli şi că Guvernul va aloca fonduri pentru a rezolva situaţia. Cum se descurcă elevii până când promisiunile vor deveni realitate, vezi chiar acum într-un reportaj realizat de jurnalistul Observator Cristi Popovici. 

de Cristi Popovici

la 09.09.2024 , 19:42

În judeţul Teleorman, în satul Coşoteni, anul nou şcolar nu a venit cu nicio schimbare pentru copiii care învaţă acolo. Micuţii vor fi nevoiţi să folosească din nou toaletele din fundul curţii. Singură cu o grupă de copii de 3-4 ani, educatoarea spune că nu are cum să-i ducă pe aceştia la toaleta aflată la 50 de metri distanţă de grădiniţă.

"Staţi că am un copil la oliţă... Cei de grupă mică, n-am cum să-i... pe care să las în clasă şi pe care să-i... Toate toaletele din mediul rural aşa sunt, în spatele curţii!", spune educatoarea de la grădiniţa din Coşoteni, judeţul Teleorman.

Într-un sat vecin, aceeaşi situaţie. Acolo, educatoarea şi femeia de serviciu duc copiii, cu rândul, la toaletă.

Vezi și

"O să ne descurcăm mai greu, dar avem o soluţie. O să luăm oliţe şi copiii vor face nevoile în interior, pentru ca iarna va fi mai dificil de ajuns", spune educatoarea din satul Albeşti.

Pe acelaşi subiect

Ce părere are primarul, venit la deschiderea şcolii cu un bolid de 150.000 de euro

Mai rau decât toaleta din fundul curții este locul de joacă destinat copiilor. Un adevărat pericol pentru cei mici. Balansoarele și leagănele sunt ruginite și rupte, totul e vechi de zeci de ani. O adevărată rușine.

Una care nu pare să-l deranjeze pe primar. Aurel Drăghici este la al 4-lea mandat în comună. A venit la deschiderea anului şcolar îmbrăcat la patru ace şi conducând un bolid de 150 de mii de euro. Asta chiar dacă în declaraţia sa de avere apare doar un Logan.

Aurel Drăghici, primar comuna Vedea, Teleorman: Nu ne permitem bani de la buget să facem ceea ce ne-am dori noi. 

Reporter: Nici măcar un tobogan, domnule primar? Un balansoar? Aşa de scumpe sunt?

Aurel Drăghici, primar comuna Vedea, Teleorman: Am preferat să investim în studii de fezabilitate! Aceste studii de fezabilitate costă bani mulţi! 

Doar 70 de şcoli ar mai avea toalete în fundul curţii, spune Ministerul Educaţiei

Ministerul Educaţiei anunţă că la nivelul întregii ţări, ar mai fi doar 70 de şcoli cu tolete neconforme, în scădere de la 189, anul trecut. Una din ele este şcoala gimnazială Brăești din judeţul Iaşi, locul unde, în 2019, un copil a murit după ce a căzut în fosa septică.

Reporter: O neglijenţă?

Gheorghe silică, tatăl băiatului decedat: Aşa e, neglijenţă.  

Reporter: S-a schimbat ceva de atunci, la şcoală?

Gheorghe silică, tatăl băiatului decedat: Cadrele didactice. 

Reporter: În rest?

Gheorghe silică, tatăl băiatului decedat: Nimic.

La 5 ani de la acea tragedie, primăria a primit bani de la Guvern pentru a amenaja o baie în interiorul şcolii, iar lucrările ar putea fi gata în două săptămâni.

Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Educaţie » România, educată să facă la oliţă. Primarul se plimbă cu bolidul de 150.000 de euro şi spune că nu are fonduri pentru WC în interiorul şcolii