Cum s-a îmbrăcat un elev în prima zi de şcoală. Doar cizmele sunt peste 1.500 de lei
E din nou zumzet şi bucurie în sălile de clasă. A început şcoala pentru aproape 3 milioane de elevi emoţionaţi şi curioşi. Îi aşteaptă un an cu multe schimbări atât pentru ei, cât şi pentru profesori. Pentru Klaus Iohannis a fost ultimul discurs în calitate de preşedinte al României, discurs în care a pus accent pe siguranţa în şcoli. Elevii nu vor sta prea mult în bănci. Prima vacanţă va fi peste o lună şi jumătate.
Cu zâmbete, emoţii cât cuprinde şi buchete de flori mai mari decât ei, elevii au acaparat, ca nişte furnicuţe, curţile şcolilor. Peste 180.000 dintre ei au auzit, pentru prima dată, clopoţelul.
Poate cea mai grea zi a fost pentru elevii din clasele pregătitoare. Sunt aproape 7000 în Timiş care au păşit în clasa 0. Pentru ei, festivitatea a fost mai relaxată şi au urmărit-o de pe saltele. Pentru cei mai mari, peste două milioane, curiozitatea a fost rapid înlocuită cu alte griji: de la examenele finale la ţinuta din prima zi de şcoală. "Îmi este frică, dar în acelaşi timp e un nou început, sunt entuziasmată să-mi văd colegii". Un tânăr s-a făcut remarcat cu un costum extravagant. Cizmele roşii de cauciuc de la brandul MSCHF x Crocs, costă 350 de dolari, potrivit site-ului oficial.
Reporter: Tu ţi-ai accesorizat ţinuta cu motorul?
Elevă: Da, e un Suzuki de 125 cm cubi, se poate conduce doar la 16 ani până la 18.
- Elevi cu vârste între 6 şi 10 ani învaţă simultan, într-o singură clasă, cu aceeşi învăţătoare. Cum se...
- Mesajul lui Klaus Iohannis, la ultima ceremonie de deschidere a anului școlar în funcţia de președinte al ţării
- Astăzi începe noul an şcolar 2024-2025. Principalele modificări pentru elevi. Când este prima vacanţă şi...
- În prima zi de școală se strigă şi "catalogul" problemelor. Ce lipsuri au semnalat elevii şi profesorii
Reporter: Şi trebuie testat neapărat iîn prima zi de şcoală, nu?
Elevă: Da, normal.
Mesajul preşedintelui Iohannis
Anul acesta, preşedintele Klaus Iohannis le-a fost alături elevilor de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Bucureşti. Alături de ministrul Educaţiei, cei doi oficiali au vorbit despre siguranţa în şcoli, dar şi despre cele mai mari investiţii din ultimii 30 de ani. "Școlile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice și restul personalului din învățământ. Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului "România Educată", transpus în Legile educației din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu școlar și universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaționale".
"Anul acesta școlar este unul special, anul în care putem vorbi de schimbări vizibile în educație pentru toți copiii. Dotări în toate școlile, laboratoare inteligente în peste 1.000 de licee, microbuze școlare care vor duce la școală încă peste 200.000 de copii, iar o școală din trei oferă deja copiilor o masă la școală. Trebuie să fim uniți împotriva oricărei forme de agresiune pentru binele copiilor. Toleranță 0 pentru violență trebuie să fie un crez comun", a transmis şi Ligia Deca.
Şi totuşi, mai sunt mii de copii care vor învăţa în alte şcoli. În cel puţin 800 de unităţi n-a sunat clopoţelul pentru că începutul anului şcolar le-a prins în şantier.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰