Antena Meniu Search
x

Greva profesorilor. Liderii de sindicat și-au prezentat revendicările în fața guvernanților: "Sunt liberi să-şi facă calculele necesare"

Guvernul României a invitat reprezentanții sindicatelor din educație la o nouă rundă de dialog. Întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16:00, la Palatul Victoria.

de Redactia Observator

la 25.05.2023, 18:47

Sedinta publica a sindicatelor din Invatamant, pe tema grevei generale a profesorilor, in Bucuresti, miercuri, 24 mai 2023.
Sindicatele chemate la o nouă rundă de negocieri la Palatul Victoria după ce au respins ultima ofertă făcută de Guvern - Hepta

Update 18:30 Sindicaliștii au ieșit de la negocieri

Liderii de sindicate au anunţat, joi seară, după noi negocieri cu Guvernul, că au înaintat solicitările lor, constând în majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25% şi ca salariul unui dascăl debutant să fie la nivelul celui mediu brut pe ţară. "Sunt liberi să-şi facă calculele necesare", susţin sindicaliştii, referindu-se la guvernanţi.

"Astăzi le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat, ca şi garanţie, că salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. Noi am făcut, în momentul de faţă, o prezentare a poziţiei noastre. Mai departe, ei rămân să analizeze şi să dea un răspuns", a afirmat Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

El a subliniat că majorările veniturilor sunt solicitate pentru toate categoriile de personal, inclusiv cel nedidactic şi auxiliar. "Trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la sfârşitul lunii decembrie", a adăugat Nistor, explicând că solicită acest lucru pentru ca majorările să aibă loc de la 1 ianuarie anul viitor.

Pe acelaşi subiect

O altă solicitare se referă la salariul la nivelul celui mediu brut pe ţară pentru debutanţi. Sindicaliştii au explicat că astfel salariul unui debutant ar ajunge de la 2.500 la 3.000 de lei. Liderii sindicatelor au spus că speră ca vineri să fie chemaţi la noi negocieri şi să se ajungă la o înţelegere. Liderul Federaţiei Sindicale ”Spiru Haret” a subliniat că protestul "depăşeşte cu mult sfera revendicărilor salariale". 

Sindicaliştii au respins categoric ideea de vouchere acordate profesorilor, arătând că numărul angajaţilor din sistem care s-au raliat grevei "se apropie de 200.000". "Dacă vrem să înceteze această acţiune de protest fără precedent este interesul lor să facă calculele cât mai rapid", a mai spus Marius Nistor. La rândul său, preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a subliniat că protestele continuă.

Știrea inițială

"Guvernul României a invitat reprezentanţii sindicatelor din educaţie la o nouă rundă de dialog. Întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniştrii Educaţiei, Finanţelor, Muncii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16:00, la Palatul Victoria", a anunţat Guvernul. 

Discuţiile au loc după ce sindicatelele au respins, joi, oferta Guvernului şi au anunţat că greva generală continuă. Sindicatele din Educaţie au organizat  joi şi un protest în Bucureşti, pentru a susţine greva generală declanşată de la începutul săptămânii. 

"Am hotărât să dăm un răspuns Guvernului la oferta înaintată aseară. Chiar astăzi, miile de colegi veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât acestei oferte", a declarat unul dintre liderii sindicaliştilor reuniţi în Piaţa Victoriei, reprezentant al Federaţiei ”Spiru Haret”. 

Potrivit sindicaliştilor, "greva nu mai este legată în acest moment numnai de revendicări salariale".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Greva profesorilor. Liderii de sindicat și-au prezentat revendicările în fața guvernanților: "Sunt liberi să-şi facă calculele necesare"