Video Greva profesorilor. Mii de angajați din învățământ protestează în Piaţa Victoriei: "Este o grevă pentru demnitate, pentru respect"
Este a patra zi de grevă generală în Învăţământ. Nemulţumirile profesorilor s-au mutat acum în stradă, într-un miting de amploare. Mii de dascăli protestează la această oră în faţa Guvernului, nemulţumiţi şi de ultimele negocieri. Vor salarii mai mari, nu ajutoare sau bonusuri oferite în tranşe.
UPDATE ORA 14.00. Sindicaliştii şi profesorii au ajuns în faţa Palatului Parlamentului, unde continuă protestul.
UPDATE ORA 12.45. Cei aproape 5.000 de angajaţi din Educaţie care s-au strâns în Piaţa Victoriei au plecat în marş spre Palatul Parlamentului.
ŞTIREA INIŢIALĂ. "Sindicaliştii şi profesorii care protestează în Piaţa Victoriei astăzi spun că au nevoie de o ofertă concretă, dar şi imediată din partea Guvernului, în primul rând pentru creşterile salariale, pentru că, spun ei, aceasta este principala revendicare, principalul motiv pentru care a început această grevă, care durează iată, aşadar, de 4 zile şi acesta este motivul pentru care au făcut acest protest astăzi.
Aşadar, greva continuă până la noi negocieri şi până când Guvernul nu vine cu o ofertă concretă pentru aceşti profesori. Vor salarii mai mari, vor investiţii în sistemul de educaţie, vor bineînţeles bani mai mulţi pentru acest sistem, astfel încât acesta să fie unul care să poată educa generaţiile viitoare. Sunt profesori veniţi din toată ţara, am avut grupuri de la Constanţa, de la Dâmboviţa, chiar şi de la Suceava. Aceştia vor sta aici până după-amiază pentru a protesta şi speră ca, între timp, guvernanţii chiar să le facă o ofertă serioasă.
- Greva profesorilor, ziua 4. Sindicaliştii anunţă azi dacă acceptă oferta de 2.500 de lei a Guvernului. Peste...
- Greva profesorilor, ziua 3: Ciucă a refuzat să discute cu sindicaliştii astăzi. Dascălii vor protesta și joi,...
- Corina Atanasiu, despre greva profesorilor şi Legile Educaţiei: "Sunt scrise pe genunchi, din pix, fără niciun...
Liderii de sindicat spuneau ceva mai devreme că sunt după runda de negocieri pe care au avut-o aseară cu reprezentanţii Guvernului, spun că sunt chiar profesori care au intrat în grevă şi nu erau în zilele anterioare în grevă. Astfel, dacă numărul persoanelor din învăţământ care era în grevă până acum era de 200.000, numărul a ajuns acum undeva la 220.000. Faptul că Guvernul nu a venit cu această ofertă ieri i-a indignat şi pe alţi profesori care nu erau în grevă să renunţe la cursuri şi de astăzi să intre în grevă generală", a transmis reporterul Observator Andreea Petrescu.
Răspunsul sindicaliştilor pentru cardurile de 2.500 de lei
"Am hotărât să dăm un răspuns Guvernului la oferta înaintată aseară. Chiar astăzi, miile de colegi veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât acestei oferte", a declarat unul dintre liderii sindicaliştilor reuniţi în Piaţa Victoriei, reprezentant al Federaţiei "Spiru Haret".
Potrivit sindicaliştilor, "greva nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale".
"Este o grevă pentru demnitate, pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect", a mai declarat liderul sindical. Liderii sindicatelor din Educaţie consideră că oferta Guvernului ”este jignitoare” şi au anunţat că greva va continua.
Oferta Guvernului pentru profesori
Guvernul a prezentat joi, cu o jumătate de oră înainte de răspunsul sindicatelor privind continuarea sau nu a grevei din educaţie, oferta pentru profesori. Dan Cărbunaru a arătat că până în 15 iulie va fi gata legea salarizării, care prioritizează educaţia. În plus, cadrele didactice vor primi prime pentru carieră şi carduri pe modelul celor pentru energie, transmite news.ro.
Dan Cărbunaru a anunţat că negocierile s-au încheiat cu înţelegerea faptului că astăzi, până la ora prânzului, va fi prezentat răspunsul sindicatelor faţă de oferta echipelor de negociere guvernamentale.
"Am văzut în spaţiul public diverse interpretări privind modul în care Guvernul şi-a prezentat această ofertă (..) Cel mai important lucru, Guvernul României doreşte să crească salariile profesorilor. Mai mult decât atât, dovada concretă a măsurilor pe care Guvernul vrea să le ia în acest sens este că aşa cum s-a anunţat public, până în data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care educaţia se regăseşte ca prioritară şi care va sta la baza discuţiilor cu toţi cei interesaţi, inclusiv cu liderii sindicatelor din educaţie, astfel încât, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară, în toamnă, această lege a salarizării care să regăsească inclusive creşterile salariale aşteptate şi solicitate în educaţia, să poată să devină realitate", a spus Cărbunaru.
El a precizat că între timp, până la legea salarizării unitare (..) reprezentanţii Guvernului au transmis că pentru toţi cei care lucrează în sistemul de învăţământ, fie că vorbim de personalul didactic, de personalul didactic auxiliar sau nedidactic, urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică, pentru sprijinul acordat în activitate celor din sistemul de învăţământ, aproximativ 300.000 de oameni. Purtătorul de cuvânt al Guvernul a menţionat că pentru personalul didactic auxiliar Guvernul va oferi în luna iunie a acestui an suma de 1.000 de lei, o sumă forfetară care va intra pe un card emis după modelul cardurilor pentru energie.
Rezumat al acţiunilor de protest
În repetate rânduri, sindicaliştii au făcut un rezumat al acţiunilor de protest avute din anul 2021 şi până în prezent, când s-a luat decizia declanşării grevei generale:
- 6 decembrie 2021 – am depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiţii ale angajaţilor din învăţământ prin care aceştia au solicitat majorarea în regim de urgenţă a salariilor;
- 20 – 22 decembrie 2021 – am pichetat sediul Guvernului României;
- 13 ianuarie 2022 – am pichetat sediul Guvernului României;
- 19 ianuarie 2022 – am organizat o grevă de avertisment de două ore;
- 25 mai 2022 – am organizat un miting de protest în Piaţa Victoriei;
- 1 februarie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
- 21 februarie 2023 – am anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vom declanşa greva generală;
- 29 martie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
- 25 – 26 aprilie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
- 10 mai 2023 – am organizat un marş de protest la care au participat peste 15.000 de angajaţi din învăţământ;
- 17 mai 2023 – am organizat o grevă de avertisment de două ore.
"După cum se poate observa, am făcut tot posibilul ca să nu ajungem la acest protest extrem. În continuare suntem deschişi la negocieri, indiferent de ziua şi ora la care suntem invitaţi", au mai transmis sindicaliştii.
Revendicările angajaţilor din Educaţie
Aceştia reamintesc care sunt revendicările:
Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰