Greva profesorilor. Sindicaliștii din Educație resping oferta de bonusuri de 2.500 de lei pe carduri a Guvernului şi anunță că vor continua greva
Greva profesorilor. Sindicaliştii din Educaţie au anunţat joi că resping oferta Guvernului de 2.500 de lei sub formă de carduri, pe care profesorii i-ar fi primit în două tranşe. "Greva nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale", au declarat sindicaliştii aflaţi la protestul din Piaţa Victoriei.
Simion Hăncescu, preşedintele FSLI a declarat joi, din mijlocul protestului de la Palatul Victoria, că profesorii nu acceptă aceste bonusuri oferite de Executiv şi tot ce se întâmplă în continuare legat de examene responsabil este Guvernul. La rândul lui, Marius Nistor a afirmat că este o acţiune de protest pentru demnitate. "O să le arătăm guvernanţilor ce înseamnă să fii cadru didactic!", a mai spus el. "Acţiunea de protest va continua, colegii au transmis, foarte ferm, că atâta vreme cât nu va exista o soluţie corectă şi decentă nu vor renunţa la această formă de protest", a anunţat Marius Nistor.
Simion Hăncescu, liderul FSLI a precizat că profesorii nu acceptă "aceste bonusuri". "Să fie foarte clar, oamenii vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensie. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensie", a spus el.
Hăncescu a arătat că "tot ce se întâmplă în continuare, şi anume se referă la examene, responsabil este Guvernul României". "Guvernul trebuie să răspundă în faţa elevilor şi a părinţilor", a adăugat liderul FSLI.
"Guvernul nu a înţeles absolut nimic"
- Greva profesorilor. Protest de amploare în Piaţa Victoriei: mii de angajaţi din Educaţie şi-au mutat...
- Greva profesorilor, ziua 4. Sindicaliştii anunţă azi dacă acceptă oferta de 2.500 de lei a Guvernului. Peste...
- Greva profesorilor, ziua 3: Ciucă a refuzat să discute cu sindicaliştii astăzi. Dascălii vor protesta și joi,...
Marius Nistor a spus, la rândul lui, că "Guvernul nu a înţeles absolut nimic".
"Nu pot veni în faţa corpulul profesoral şi să le oferi aceste aşa zise stimulente. Aveau nevoie de salarizare decentă. Nu şi-au luat niciu angajament legat de salarizare. Acea legea unitară de salarizare care va fi negociată din data de 15 iulie încolo nu oferă nicio garanţie că va fi respectat statutul celor care lucrează în sistem. Guvernanţii nu au înţeles nimic, oamenii care demonstrează în întreaga ţară demonstrează pentru că au fost jigniţi, au fost umiliţi", a mai spus Nistor.
El a precizat că "este o acţiune de protest pentru demnitate".
"O să le arătăm guvernanţilor ce înseamnă să fii cadru didactic, ce înseamnă că fii angajat al sistemului şi că ne vrem o ţară în care nu acceptăm obedienţa şi umilinţa faţă de cei care conduc", a arătat el.
Marius Nistor a arătat că "ei ştiu care este situaţia şi trebuie să vină cu o ofertă care să fie acceptată de către colegii lui". "Acţiunea de protest va continua, colegii au transmis, foarte ferm, că atâta vreme cât nu va exista o soluţie corectă şi decentă nu vor renunţa la această formă de protest", a anunţat Marius Nistor. "Nu vorbesc despre îngheţarea anului şcolar, vom decide în momentul în care această acţiune se suspendă sau nu. În acest moment, pe baza propunerilor venite din partea Executivului, greva continuă", a spus Nistor.
Oferta Guvernului pentru profesori
Guvernul a prezentat joi, înainte de răspunsul sindicatelor privind continuarea sau nu a grevei din educaţie, oferta pentru profesori. Dan Cărbunaru a arătat că până în 15 iulie va fi gata legea salarizării, care prioritizează educaţia. În plus, cadrele didactice vor primi prime pentru carieră şi carduri pe modelul celor pentru energie, transmite news.ro.
"Am văzut în spaţiul public diverse interpretări privind modul în care Guvernul şi-a prezentat această ofertă (..) Cel mai important lucru, Guvernul României doreşte să crească salariile profesorilor. Mai mult decât atât, dovada concretă a măsurilor pe care Guvernul vrea să le ia în acest sens este că aşa cum s-a anunţat public, până în data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care educaţia se regăseşte ca prioritară şi care va sta la baza discuţiilor cu toţi cei interesaţi, inclusiv cu liderii sindicatelor din educaţie, astfel încât, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară, în toamnă, această lege a salarizării care să regăsească inclusive creşterile salariale aşteptate şi solicitate în educaţia, să poată să devină realitate", a spus Cărbunaru.
El a precizat că între timp, până la legea salarizării unitare (..) reprezentanţii Guvernului au transmis că pentru toţi cei care lucrează în sistemul de învăţământ, fie că vorbim de personalul didactic, de personalul didactic auxiliar sau nedidactic, urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică, pentru sprijinul acordat în activitate celor din sistemul de învăţământ, aproximativ 300.000 de oameni. Purtătorul de cuvânt al Guvernul a menţionat că pentru personalul didactic auxiliar Guvernul va oferi în luna iunie a acestui an suma de 1.000 de lei, o sumă forfetară care va intra pe un card emis după modelul cardurilor pentru energie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰