Antena Meniu Search
x

Video Greva profesorilor, ziua 4. Sindicaliştii anunţă azi dacă acceptă oferta de 2.500 de lei a Guvernului. Peste 15.000 de angajaţi vor protesta în Piaţa Victoriei

Greva profesorilor: dascălii nu renunţă. Sindicaliştii au vorbit ieri câteva ore cu miniştrii de la Finanţe, Muncă, Educaţie şi Investiţii, însă tot nu au reuşit să ajungă la un numitor comun. Aşa că azi vor fi proteste în toată ţara, inclusiv în Bucureşti, unde sunt aşteptaţi în stradă 15.000 de angajaţi din învăţământ.

de Redactia Observator

la 25.05.2023, 07:35

Vezi și

Profesorii aşteaptă soluţii de ani de zile. Salariile lor nu au ţinut pasul cu inflaţia şi scumpirile. România este printre ţările care îşi plătesc cel mai puţin profesorii. În topul salariilor, este pe 26 din 36 de locuri. Cele mai bune lefuri sunt în Germania şi Luxemburg. Profesorii de acolo câştigă de aproape cinci ori mai mult decât ai noştri. În ultimii 20 de ani peste 6.500 de profesori au plecat din România. Jumătate dintre ei au fost "adoptaţi" de Marea Britanie.

Profesorii continuă greva

Negocierile de aseară n-au dus nicăieri, aşa că profesorii continuă greva. 

Simion Hăncescu, liderul FSLI: Mesajele sunt clare, greva generală continuă.

Pe acelaşi subiect

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret": Aceasta este o acţiune de protest mai presus de o creştere salarială, vorbim de statutul celor care lucrează în sistem. 

Anton Hadăr, liderul Federației "Alma Mater": Cred că e un pas înainte faţă de situaţia de ieri, când eram tare decepţionat, cred că azi e un pas înainte, dar nu ştiu dacă e un pas suficient.  

De cealaltă parte însă reprezentanţii autorităţilor nu reuşesc să se pună de acord în privinţa unui mesaj comun şi coerent.

Marian Neacşu, șeful echipei de negociatori: Nu poate să fie vorba despre niciun fel de creştere salarială. Oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării a unei sume în luna iunie şi a unei sume în luna octombrie. 1.000 de lei pentru luna iunie şi 1.500 de lei pentru luna octombrie. Astfel de sume de lei să fie acordate şi personalului nedidactic în cuantum de 500 de lei în luna iunie şi 500 de lei în luna octombrie.

Ligia Deca: Salariile trebuie să crească

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Cred că salariile personalului didactic, nedidactic şi auxiliar trebuie să crească, asta în mod clar. 

Marius Budăi, ministrul Muncii: Solicitările dumnealor sunt legitime, dar că trebuie să găsim acel echilibru, în care să ne gândim şi la copii, dar bineînţeles şi la dascălii noştri.

Astăzi sunt aşteptaţi în Piaţa Victoriei la protest 15.000 de angajaţi din învăţământ. Sunt anunţate proteste şi în mai multe oraşe din ţară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Greva profesorilor, ziua 4. Sindicaliştii anunţă azi dacă acceptă oferta de 2.500 de lei a Guvernului. Peste 15.000 de angajaţi vor protesta în Piaţa Victoriei