Autorităţile caută soluţii pentru a-i ajuta pe elevi să aibă ghiozdane mai uşoare
Experiment inedit în sistemul de învăţământ! Şefa unui inspectorat şcolar a venit în faţa elevilor cu un cântar, pentru a se convinge de greutatea pe care o duc în spate cei mici. Unii elevi cară zilnic şi 10-11 kilograme.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- România, sub avertizare de ploi şi vânt. Zonele lovite de valul de frig săptămâna viitoare
Experiment inedit în sistemul de învăţământ! Şefa unui inspectorat şcolar a venit în faţa elevilor cu un cântar, pentru a se convinge de greutatea pe care o duc în spate cei mici. Unii elevi cară zilnic şi 10-11 kilograme. Demonstraţia inspectorului nu va schimba prea curând această situaţie. Şcolile tot nu au dulapuri pentru manuale, iar anul acesta în ghiozdanele copiilor au reapărut auxiliarele.
Un ghiozdan cântăreşte aproape 11 kilograme. Aproape jumătate din greutatea acestei fetiţe de clasa a patra.
Şefa Inspectoratului Şcolar Suceava a venit de acasă cu un cântar şi a verificat ghiozdanele copiilor înainte de a intra la cursuri.
Un băieţel recunoaşte că "ghiozdanul este foarte greu, deşi el ar trebui să aibă doar vreo trei kilograme".
Este exact ceea ce recomandă şi kinetoterapeuţii. Un ghiozdan n-ar trebui să depăşească 10% din greutatea copilului, să aibă bretele late şi să preia forma spatelui. În caz contrar, copilul va ajunge să aibă o poziţie greşită şi în timpul liber.
Într-un experiment, am comparat greutatea pe care un adult o cară zilnic cu cea a unui ghiozdan pentru şcoală. Diferenţele sunt surprinzătoare. Un copil poate duce în spate chiar şi cu 10 kilograme mai mult decât un părinte.
Un tabel cu greutatea ghiozdanelor cântărite şi cu vârsta elevilor va ajunge pe masa Ministerului. Şefa Inspectoratului Şcolar Suceava spune că le-a atras deja atenţia directorilor de şcoli.
Nu avem încă o lege care să limiteze greutatea şi nici dulapuri individuale în toate şcolile. Iar anul acesta, auxiliarele se întorc în ghiozdanele elevilor, după ce acum doi ani au fost interzise.
În prezent, diriginţii trebuie să ceară acordul părinţilor pentru fiecare auxiliar. Mai mult, materialele trebuie să fie avizate de Ministerul Educaţiei.
Profesorii susţin că au nevoie de ele la ore, iar părinţii plătesc oricât.
În România, peste 1.200 de auxiliare sunt avizate de Ministerul Educaţiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰