Antena Meniu Search
x

Video Sondaj World Vision: 80% dintre tinerii de la sate vor să meargă la facultate, dar se tem că nu au bani

Noul an universitar a inceput, luni, fără un ministru al Educaţiei cu atribuţii depline. Cu o iarnă dificilă în faţă, studenţii au ajuns în centrele universitare cu mai multe pături în bagaje şi mâncare de acasă.

de Redactia Observator

la 03.10.2022, 13:46

Vezi și

Zeci de mii de studenţi au participat în această dimineaţă la festivităţile de deschidere a noului an universitar. Un an cu perspective nu tocmai optimiste, mai ales în ceea ce priveşte bugetele. Toate costurile vieţii studenţeşti din marile oraşe ale ţării au ajuns să depăşească salariul minim pe economie. 

Presiunea banilor este confirmată şi de studiile internaţionale. Potrivit Organizaţiei World Vision, mai bine de 80% dintre tinerii de la sate şi-ar dori să urmeze o facultate, dar mulţi dintre ei sunt îngrijoraţi că nu pot fi susţinuţi financiar.

"Peste 400.000 de studenţi au început astăzi anul universitar în facultăţile de stat, însă aceştia au parte de o serie de provocări şi asta pentru că viaţa de student este din ce în ce mai scumpă. Concret, un student cheltuie lunar cât un salariu minim pe economie pentru cazare şi masă în marile centre universitare, în jur de 1.500 de lei. Mai mult, cei care sunt studenţi de anii trecuţi spun că acesta este  cel mai scump an, iar absolut toate cheltuielile au crescut semnificativ. Potrivit datelor oficiale, 80% din tinerii de la sate ar dori să urmeze o facultate, însă 1 din 3 este îngrijorat de faptul că nu poate fi şi susţinut financiar de către familie. Ca atare, 70% dintre aceştia se gândesc să lucreze pe perioada facultăţii.", a transmis reporterul Observator Mădălina Pîrvu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Sondaj World Vision: 80% dintre tinerii de la sate vor să meargă la facultate, dar se tem că nu au bani