Sorin Cîmpeanu, convins că din 13 septembrie elevii încep cursurile normal, cu prezenţă fizică. Ministrul anunţă schimbări începând cu noul an şcolar

De Veronica Micu.
Publicat: 22.05.2021, 06:21.
Actualizat: 22.05.2021, 20:24

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este convins că din 13 septembrie toți elevii și studenții se vor întoarce fizic la școală. Orele online pot continua și după noul an școlar, acolo unde acest lucru se doreşte.

Sorin Cîmpeanu, convins că din 13 septembrie cursurile încep normal, cu prezenţă fizică. Ministrul anunţă schimbări începând cu noul an şcolar

Facebook

Întrebat, vineri seara, care este perspectiva din septembrie, ministrul Educaţiei a răspuns că speranța este să nu existe un alt val al pandemiei. Sorin Cîmpeanu s-a arătat încrezător că noul anul şcolar va începe cu prezenţa fizică a tuturor elevilor în bănci.

"Cu toţii sperăm să nu existe un alt val pandemic. Sunt convins că pe 13 septembrie (...) vom putea să începem şcoala normal, vom putea să începem şcoala cu prezenţă fizică, fără a avea şcoli în care să se impună un regim de predare online obligat de rata de infectare crescută.

Pe de altă parte însă, ne pregătim puternic pentru digitalizarea educaţiei şi sunt convins că vor fi situaţii în care, acolo unde vor fi întrunite toate condiţiile – şi mă refer aici la conectivitate, mă refer la disponibilitate echipamente şi mă refer la pregătirea adecvată a cadrelor didactice pentru predarea online, mă refer şi la existenţa platformelor de evaluare şi examinare dedicate, specializate – în funcţie de specificul disciplinei se vor putea susţine şi ore online, de data asta voluntar, fără a fi obligat cineva, ci doar cei care doresc să promoveze acest sistem de învăţământ vor avea ocazia”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, vineri seară, la Antena 3.

Citește și:

El a menţionat că susţine ideea ca în contractele educaţionale să fie stipulată acceptarea de către cei implicaţi în procesul de învăţământ a obligaţiei de a participa la ore cu camerele video deschise:

"Vom solicita ca în contractul de şcolarizare să prevedem şi situaţia în care, dacă vom fi obligaţi să mai trecem printr-o perioadă de predare online, să acceptăm de la bun început cu toţii că vom lucra cu camerele deschise. Este un minim pentru a asigura relevanţa procesului de învăţare online”.

Sorin Cîmpeanu: 60% dintre profesori s-au vaccinat

Potrivit lui Cîmpeanu, 185.173 de angajaţi din sistemul naţional de învăţământ s-au vaccinat până în prezent. Ministrul Educaţiei a precizat că majoritatea sunt vaccinaţi cu ambele doze, arătând că aproximativ 60% dintre profesori s-au vaccinat, iar la nivelul sistemului rata de imunizare în rândul angajaţilor este de 58%.

Ministerul Educaţiei a făcut publice, vineri seară, rezultatele raportărilor privind vaccinarea personalului din sistemul de învăţământ preuniversitar (de stat) şi din sistemul de învăţământ superior (de stat şi privat).

Din totalul de 266.120 de angajaţi titulari în învăţământul preuniversitar de stat s-au vaccinat 151.133 persoane (112.559 cadre didactice şi 38.574 personal didactic auxiliar şi nedidactic).

"Precizăm că un număr de 125.523 angajaţi au parcurs schema completă de vaccinare. Raportat la total angajaţi titulari se înregistrează o rată de vaccinare de 56,8%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 58%", a arătat sursa citată. Din totalul de 51.411 angajaţi titulari în învăţământul universitar de stat şi privat s-au vaccinat 34.040 de persoane (22.391 cadre didactice şi 11.649 personal didactic auxiliar şi nedidactic).

"Un număr de 30.574 angajaţi au parcurs schema completă de vaccinare. Raportat la total angajaţi titulari se înregistrează o rată de vaccinare de 66,2%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 76,5%", au menţionat reprezentanţii Ministerului.

Din totalul de 317.531 de angajaţi titulari în învăţământul preuniversitar de stat şi în sistemul de învăţământ superior (de stat şi privat), s-au vaccinat 185.173 (134.950 cadre didactice şi 50.223 personal didactic auxiliar şi nedidactic).

Rezultatul centralizării privind vaccinarea, "îmbucurător”

Sorin Cîmpeanu a catalogat rezultatul centralizării privind vaccinarea drept "îmbucurător”.

"Peste 185.000 de angajaţi din sistemul de educaţie sunt vaccinaţi, cea mai mare parte dintre ei sunt vaccinaţi cu ambele doze. Este vorba despre un număr de peste 151 000 de angajaţi din sistemul preuniversitar de stat şi de un număr de peste 34.000 de angajaţi din sistemul universitar de stat şi privat”, a declarat Sorin Cîmpeanu, vineri seară, la Antena 3.

Conform acestuia, 58% dintre angajaţii din sistemul de educaţie sunt vaccinaţi, iar la nivelul cadrelor didactice procentul de vaccinare este de 60%.

"Consider că este un mesaj foarte bun pe care sistemul îl dă”, a adăugat ministrul, în acest context.

Ministrul a precizat că există la nivelul ministerului situaţia defalcată pe categorii de personal, pe zone - urban şi rural, pe tipuri de învăţământ în ceea ce priveşte imunizarea.

"Vom analiza această situaţie şi e foarte probabil să vedem o rată de vaccinare mult mai scăzută în mediul rural. Acolo este nevoie de acţiuni gen caravana vaccinării”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 21 iunie 2021. Leii sunt sfătuiți să evite investițiile financiare. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro