Antena Meniu Search
x

Tabletele pentru elevi, promise de Ministerul Educației, blocate în birocrația tipic românească

Din nou, începutul şcolii ne ia prin surprindere. Iar elevii se întorc în bănci fără rechizitele esenţiale! Nu ne referim la caiete şi pixuri, ci la tablete. Acele tablete promise cu fast de Ministerul Educaţiei, dar care la două săptămâni înainte de începerea şcolii sunt blocate în birocraţie. Ministrul Monica Anisie s-a supărat pe jurnaliştii care i-au pus astăzi întrebări despre achiziţia tabletelor. Cine le vrea, să ceară primăriilor!

de Redactia Observator

la 01.09.2020, 20:41

Vezi și
  • Doar 82.000 de tablete ar putea ajunge la elevi, până la începutul noului an școlar.

Monica Anisie, ministrul Educației: Nu v-ar interesa nimic de procesul de învățământ, numai de măști și tablete! 

Monica Anisie, ministrul Educației: Să sperăm că vom avea aceste 82.000 tablete aşa cum a precizat ieri ONAC în conferinţa de presă. 

Ministerul Educaţiei şi Oficiul Naţional pentru Achiziţii Publice aruncă mizeria de la unii la alţii, iar copiii care au nevoie de tablete mai au de aşteptat. 

Nicoleta aşteaptă tableta ca pe un cadou de la Moş Crăciun. Şi are toate şansele să o primească abia atunci. Aşa că şcoala online nu este o opţiune pentru ea. Şi nici pentru alte zeci de mii de elevi. 

Doina are șapte copii şi nu i-a spus nimeni că tabletele nu vor veni până la începutul anului şcolar. Câştigă o mie de lei pe lună, cam cât costă o tabletă: "Nu, nu, nu, nu-mi permit! Deci nu avem, nu avem posibilitate".

Ne întoarcem la Bucureşti. Cele 250.000 de tablete ar fi trebuit să fie livrate pe 10 septembrie, potrivit caietului de sarcini întocmit de Ministerul Educaţiei. 

Însă Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, instituţia care intermediază cumpărarea tabletelor, susţine că ministerul a trimis târziu caietul de sarcini. Aşa că doar 82.000 vor ajunge la timp, pentru că un singur ofertant poate respecta acel termen. Restul le-ar putea livra abia pe 20 octombrie. 

Monica Anisie, ministrul Educației: În momentul în care am aflat din presă ceea ce s-a întâmplat cu această licitaţie, am cerut demisia doamnei director. Responsabilitatea ministerului a fost să dea banii pentru această achiziţie. 

"- Atunci, în semn de protest, să vă daţi demisia, doamnă ministru".

Monica Anisie, ministrul Educației: Eu aş zice că, în semn de responsabilitate faţă de copii, elevi şi profesori, trebuie să continui acest mandat.

Prima promisiune nu a fost respectată, dar premierul mai face una. 

Ludovic Orban, premierul României (31 august): Am alocat o sumă importantă, de 100 milioane de euro, pentru achiziţia de tablete. Se pot achiziţiona 500.000 de tablete cu aceşti bani prin care decontăm orice cheltuială a administraţiilor locale.

Aşadar, 750.000 de tablete promise de Guvern rămân în lumea virtuală. În lumea reală, doar elevii din localităţile unde primăriile au început deja procedurile de achiziţie ar putea învăţa online pe 14 septembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » Tabletele pentru elevi, promise de Ministerul Educației, blocate în birocrația tipic românească