Antena Meniu Search
x

Video Testarea antidrog a elevilor. Cum plănuieşte ministerul Sănătăţii să combată consumul de narcotice. Ideea propusă de tineri

Elevii vor fi testaţi pentru consum de droguri doar în cazuri speciale şi nu la şcoală! Dacă profesorul observă un comportament suspect şi dacă părinţii sunt de acord, tinerii vor fi duşi în centre speciale pentru prelevarea de teste. În cazul unui rezultat pozitiv, copilul şi familia acestuia vor fi consiliaţi psihologic. Acestea sunt propunerile experţilor din ministerul Sănătăţii pentru combaterea consumului de narcotice de către minori. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 02.10.2023, 20:31

Vezi și

Ministerul Sănătăţii se declară împotriva testării în masă a elevilor.  

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Testarea trebuie făcută cu acordul şi la solicitarea părintelui, cu acordul elevului. Trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare şi după testare. 

Propunerea ministrului Educaţiei privind testarea elevilor

Şefa Educaţiei propune ca analizele elevilor suspectaţi că ar consuma droguri să se facă în centre specializate. 

Pe acelaşi subiect

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Nu cred că este o soluţie să testăm elevii în şcoală, cred că este normal să fie testaţi dacă se ajunge acolo de către specialişti în sănătate acolo unde mergem să ne facem analizele să se facă şi testele dacă se ajunge acolo. 

Teodora Ciolompea, medic: Este recomandabil să se facă această testare într-un loc care este desemnat medical sau medicalizat, cel puţin, în care să se asigure confidenţialitatea actului medical, să prevenim stigma şi discriminarea. 

Primul pas în rezolvarea problemei consumului de droguri

Deocamdată, centrele nu există. 

Bianca Iacob, reporter Observator: Planul este ca în fiecare judeţ să existe câte un centru de testare şi consiliere antidrog - cel mai probabil de la anul. Şi statul este gata să încheie parteneriate cu privaţii sau ONG-urilor pentru ca problema să fie rezolvată. Doar că problema consumului de droguri nu poate fi rezolvată doar prin testare, însă poate fi un prim pas.

Dacă totuşi părintele nu este de acord, grupul tehnic de la ministerul Sănătăţii propune ca Direcţia de Protecţie a Copilului să intervină. 

Gabriel Diaconu, psihiatru: Este mai important bunăstarea copilului din momentul în care ai o supiciune rezonabilă şi întemeiată că s-ar putea ca acel copil este dublu vulnerabil. Pe de o parte că a consumat substanţe pentru uz recreaţional, pe de altă parte că nu are un suport adecvat în momentul acela se poate merge până la alertarea Protecţiei Copilului. 

Iulian Cristache, Federaţia Părinţilor: Este absolut normal să fie solicitată intervenţia celorlalte autorităţi ale statului astfel încât să bată la uşa familiei să vadă de ce refuză un sprijin real din partea statului. 

Ce îşi doresc elevii 

O altă propunere vine şi din partea Consiliului Elevilor. Testare aleatorie. 

Miruna Croitoru, Consiliul Naţional al Elevilor: Spre exemplu, într-o zi a săptămânii sunt aleşi x, y şi z elevi dintr-o clasă care să fie testaţi aşa se va observa un rezultat cât mai aproape de adevăr. 

Ministrul Sănătăţii crede că e necesară şi introducerea unor lecţii de educaţie pentru sănătate, inclusiv în ciclul primar. De anul viitor, elevii ar putea să aibă module potrivite vârstei, în care să se discute inclusiv despre pericolele consumului de alcool şi droguri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Educatie » Testarea antidrog a elevilor. Cum plănuieşte ministerul Sănătăţii să combată consumul de narcotice. Ideea propusă de tineri