Video Teste de salivă primite de la școală, scoase la vânzare pe internet. Unii părinţi au refuzat testarea. E haos în proceduri
Testarea copiilor, dimineaţa, înainte de a merge la şcoală a început de azi, în toată ţara. Cum procedura e ambiguă, fiecare şcoală şi fiecare părinte a făcut cum a crezut de cuviinţă. Sunt şi părinţi care au refuzat să îşi testeze copiii, pe motiv că sunt sănătoşi. Şcolile sunt obligate să-i primească şi pe elevii netestaţi, pentru că măsura are titlu de recomandare.
Încă somnoroşi, la prima oră a dimineţii elevi din toată ţara s-au testat pentru COVID înainte de a-şi pregăti ghiozdanele pentru şcoală. Din 18.000 de şcoli, doar în 216 testarea se face în unitatea de învăţământ. "Gândiţi-vă că noi avem în şcoală 1.001 copii. E un număr prea mare de copii ca să ne putem descurca", a declarat Gabriela Mihai, directoarea şcolii gimnaziale nr.1.
Aşa că responsabilitatea a picat pe părinţi. "Aş fi preferat să fie testaţi la şcoală de un cadru medical", spune Maria Pop. Maria are băieți gemeni, amândoi elevi în clasa a patra la o școală generală din Baia Mare: "S-au trezit, s-au spălat pe dinţi, pe faţă şi i-am rugat să scuipe în păhărel ca să pot să îi testez". A fotografiat apoi testele, negative, şi a trimis fotografia pe grupul de WhatsApp al clasei. Maria nu are încredere că alţi părinţi vor fi la fel de responsabili: "Nu prea cred în rezultatele părinţilor, ar putea să nu fie concludente".
Testarea este doar o recomandare
Şi oricum testarea este doar o recomandare. "Testarea nu are bază legală de a fi obligatorie", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei. În aceste condiţii au fost părinţi care au spus pas. Au fost şi elevi care s-au testat singuri. Nu există o procedură clară nici în ce priveşte comunicarea rezultatelor. Unele şcoli au cerut să fie anunţate doar dacă testul e pozitiv, altele le-au adunat pe toate, indiferent de rezultat. Şi sunt şcoli care au cerut părinţilor să fotografieze kit-ul odată ce a fost folosit.
"Mizez foarte mult pe responsabilitatea părinţilor, pe responsabilitatea profesorilor", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei. Deşi ministrul Educaţiei susţine că testele au fost folosite de cei mai mulţi dintre părinţi, un singur caz pozitiv a fost depistat la un liceu din Capitală. Pe site-urile de anunţuri online au apărut deja la vânzare kit-urile pentru testarea elevilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰