Video

Un student român a dat în judecată facultatea, după ce taxa de şcolarizare a fost mărită, deşi cursurile sunt online

De Francesca Simionescu.
Publicat: 18.11.2020, 20:52.
Actualizat: 18.11.2020, 21:01

Înveţi acasă şi plăteşti mai mult decât dacă ai merge la ore. Universitatea Bucureşti a majorat taxele de şcolarizare, deşi toate cursurile se desfăşoară online. Studenţii se revoltă, iar unul dintre ei a dat Universitatea în judecată.

Andrei Nicolae Popa este în ultimul an la Facultatea de Drept din Bucureşti. În primul său proces îşi apără propria cauză: vrea să plătească taxe mai mici pentru studii. Şi asta în condiţiile în care, spune el,

Universitatea din Capitală a indexat şi chiar a mărit în plină pandemie taxele de şcolarizare fără să respecte contractul de studii.

Andrei Nicolae Popa student: Există articolul 3 din Ordonanță de urgență a guvernului 133 din 2000 care spune foarte clar că nu pot fi majorate taxele universitare pe durata ciclului de studii, ele se stabilesc înainte că cel care a fost admis la programul de studii să accepte locul şi rămân până ce el termină studiile.

Andrei încearcă să-i convingă pe judecători că anumite articole din Legea educaţiei ar fi neconsituţionale.

Andrei Nicolae Popa student: M-am concentrat foarte mult asupra ideii că statul este cel care trebuie să aibă un control asupra reglementării oricărui serviciu public unde există o autoritate de reglementare care controlează că taxele pe care le plătesc cetăţenii tarifele să fie juste.

Concret. tânărul plătea până anul trecut 3.500 de lei pe an. Acum a ajuns la aproape 4.700 de lei. Şi nu e singură facultate unde s-au mărit taxele.

La Facultatea de Drept taxa a fost mărită cu 1000 de lei faţă de anul trecut, la biologie cu 800, iar la matematică cu 300.

Studenţii reclamă faptul că majorarea taxelor nu se justifică în condiţiile în care curusurile se ţîn online. Ba chiar cred că ar trebui să plătească mai puţîn acum.

Teodor Iancu, preş. Asoc. Studenţilor la Drept: Ni se pare deplasat să existe o creştere de 30-35 la sută în contextul în care cheltuielile facultăţii nu numai că nu cresc, dar ele scad.

Universitatea din Bucureşti nu comentează situaţia pentru că procesul e încă în derulare. Nu numai studenţii români vor taxe mai mici pe timp de pandemie. Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, nouă din 10 studenţi spun că şcolarizarea online nu justifică taxele cerute.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Alexandru Arșinel își închiriază vila de la malul mării: „Doar pentru grupuri”. Câți bani cere actorul pe o noapte de cazare / FOTO
spynews.ro
La 50 de ani, Naomi Campbell a anunțat că a devenit mamă. Prima poză cu bebelușul
CaTine.ro
Șofer român de TIR, ucis cu sabia în Franța, sub ochii soției. Sfârșit teribil
gandul.ro
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut milionarul pentru soție | Imagini EXCLUSIVE
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Eiza Gonzalez, acoperită de un material care îi vine ca o a doua piele. Nimeni nu a putut să-și dea seama ce poartă
tvhappy.ro
Întrebările adresate de avocat unei fetițe de doar 9 ani, victima unui abuz. Respinse de instanță, dar auzite de copilă
libertatea.ro
Ianis Hagi, întâmpinat cu un sicriu verde. Incredibil ce s-a întâmplat la sărbătoarea lui Rangers
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro