Antena Meniu Search
x

Video Un student român a dat în judecată facultatea, după ce taxa de şcolarizare a fost mărită, deşi cursurile sunt online

Înveţi acasă şi plăteşti mai mult decât dacă ai merge la ore. Universitatea Bucureşti a majorat taxele de şcolarizare, deşi toate cursurile se desfăşoară online. Studenţii se revoltă, iar unul dintre ei a dat Universitatea în judecată.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 18.11.2020, 21:01

Vezi și
  • Universitatea din Capitală a indexat şi chiar a mărit în plină pandemie taxele de şcolarizare.
  • Andrei încearcă să-i convingă pe judecători că anumite articole din Legea educaţiei ar fi neconstituţionale.

Andrei Nicolae Popa este în ultimul an la Facultatea de Drept din Bucureşti. În primul său proces îşi apără propria cauză: vrea să plătească taxe mai mici pentru studii. Şi asta în condiţiile în care, spune el,

Universitatea din Capitală a indexat şi chiar a mărit în plină pandemie taxele de şcolarizare fără să respecte contractul de studii.

Andrei Nicolae Popa student: Există articolul 3 din Ordonanță de urgență a guvernului 133 din 2000 care spune foarte clar că nu pot fi majorate taxele universitare pe durata ciclului de studii, ele se stabilesc înainte că cel care a fost admis la programul de studii să accepte locul şi rămân până ce el termină studiile.

Andrei încearcă să-i convingă pe judecători că anumite articole din Legea educaţiei ar fi neconsituţionale.

Andrei Nicolae Popa student: M-am concentrat foarte mult asupra ideii că statul este cel care trebuie să aibă un control asupra reglementării oricărui serviciu public unde există o autoritate de reglementare care controlează că taxele pe care le plătesc cetăţenii tarifele să fie juste. 

Concret. tânărul plătea până anul trecut 3.500 de lei pe an. Acum a ajuns la aproape 4.700 de lei. Şi nu e singură facultate unde s-au mărit taxele.

La Facultatea de Drept taxa a fost mărită cu 1000 de lei faţă de anul trecut, la biologie cu 800, iar la matematică cu 300.

Studenţii reclamă faptul că majorarea taxelor nu se justifică în condiţiile în care curusurile se ţîn online. Ba chiar cred că ar trebui să plătească mai puţîn acum.

Teodor Iancu, preş. Asoc. Studenţilor la Drept: Ni se pare deplasat să existe o creştere de 30-35 la sută în contextul în care cheltuielile facultăţii nu numai că nu cresc, dar ele scad. 

Universitatea din Bucureşti nu comentează situaţia pentru că procesul e încă în derulare. Nu numai studenţii români vor taxe mai mici pe timp de pandemie. Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, nouă din 10 studenţi spun că şcolarizarea online nu justifică taxele cerute.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Educatie » Un student român a dat în judecată facultatea, după ce taxa de şcolarizare a fost mărită, deşi cursurile sunt online