Video Zile libere pentru elevi în anul şcolar 2023-2024. România e în topul ţărilor europene la vacanţe, dar experţii avertizează: "Copiii au nevoie de un ritm"
Elevii români stau mai mult în libere decât în bănci. Lungul şir al zilelor fără şcoală începe mâine, 5 octombrie, o dată cu Ziua Educaţiei. Iar elevii din Bucureşti şi Ilfov vor mai avea o pauză luna asta, de Sfântul Dumitru. Bucuria copiilor e însă bătaia de cap a părinţilor, care n-au cu cine să-i lase. România e în topul ţărilor europene cu cele mai multe zile fără şcoală.
La nici o lună de la începutul şcolii, clopoţelul anunţă deja primele libere pentru copii. 5 octombrie, de Ziua Profesorului, şi 27 octombrie, pentru elevii din Bucureşti şi Ilfov, de Sfântul Dumitru. După alte trei zile, vine vacanţa de toamnă.
Elevă: Mi se pare un pic paradoxal aşa, pentru că fix de Ziua Educației nu mergem la liceu, dar nu pot decât să mă bucur. Mi se pare un pic penibil în București s-a adăugat anul acesta încă o zi de Sf. Dimitrie.
Elevă: Pe mine mă ajută foarte mult ziua de mâine, pentru că weekendul meu este full, avem niște teste și atunci o să mă pregătesc pentru ele.
Bucuria elevilor devine grija părinţilor
Bucuria copiilor e, însă, o grijă în plus pentru părinţi.
Mamă: Ai ce face, n-ai ce face, trebuie să îţi iei concendiu, mai pe la un bunic, pe la vecini. Normal că îi afectează, pentru că ce lipsesc trebuie să recuperăm noi cu ei acasă.
Sindicatele spun că liberele nu sunt răsplata potrivită pentru dascăli.
Marius Nistor, lider sindicat: În timp ce zilele din alte domenii de activitate sunt sărbătorite, mai beneficiază și de prime, în sistemul educațional singură recunoaștere este această zi liberă suplimentară.
Elevii vor avea 120 de zile libere
Mădălina Iacob, reporter Observator: După primul modul, urmează o lună de cursuri pentru copii și iar o minivacanță - între 30 noiembrie - 3 decembrie. Peste încă 3 săptămâni - vacanță de iarnă. Şi continuăm la fel şi în 2024. Am numărat până la finalul anului şcolar 120 de zile libere. Suntem în topul ţărilor europene aici - Olanda are doar 77 de zile libere, iar Danemarca, 93. Suntem depășiți doar de Malta, Letonia, Estonia și Franța.
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Există în toate statele o serie de zile libere consfinţite prin contractul colectiv de muncă sau prin structura anului şcolar. Cred că ceea ce este important este să avem o ritmicitate potrivită.
Ce spun experţii în educaţie
Pauzele lungi şi dese...nu sunt deloc cheia succesului.
Marian Staş, expert în educaţie: Retează la gleznă randamentul natural firesc mai ales atunci când vine vorba despre copiii cu vârste mici care au nevoie de un anume ritm și constanță a învățării pentru că lucrurile să se așeze și să se sedimenteze.
Elevii au în acest an şcolar 8 perioade de vacanţă în total, în timpul celor 5 module.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰