Antena Meniu Search
x

Eurovision 2022: Reprezentanta Ucrainei, înlocuită pe ultima sută de metri, pe fondul tensiunilor dintre Kiev şi Moscova

Alina Pash a câştigat concursul care desemnează în fiecare an reprezentantul ucrainean la Eurovision. Însă ca urmare a unei polemici în jurul unei călătorii în Crimeea, organizatorii au anunţat că ea nu va participa la competiţie.

de Redactia Observator

la 22.02.2022, 21:00

Eurovision 2022: Reprezentanta Ucrainei a fost înlocuită pe fondul tensiunilor dintre Kiev şi Moscova - Profimedia Images

Delegaţia ucraineană a anunţat, marţi, că grupul Kalush Orchestra va reprezenta ţara la cea de-a 66-a ediţie a concursului european, a cărei finală va avea loc pe 14 mai la Torino. Acest anunţ vine la câteva zile după retragerea cântăreţei Alina Pash, care ar fi trebuit să reprezinte ţara, dar a cărei participare a fost anulată de tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, scrie news.ro.

Kievul şi Moscova sunt la cuţite de la anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea, urmată de un război în estul Ucrainei cu separatiştii pro-ruşi (mai mult de 13.000 de morţi). 

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni suveranitatea separatiştilor ruşi în regiunile Lugansk şi Doneţk. 

Alina Pash s-a calificat pentru Eurovision 2022 cu melodia „Shadows of Forgotten Ancestors”

Pe acelaşi subiect

La 12 februarie, Alina Pash a câştigat concursul ucrainean Vidbir 2022 cu melodia „Shadows of Forgotten Ancestors”. Din 2016, câştigătoarea acestei competiţii reprezintă ţara la Eurovision. Dar cântăreaţa în vârstă de 28 de ani s-a văzut implicată într-o controversă privind o călătorie a ei în Crimeea, în 2015, teritoriu anexat de Rusia în 2014. 

Conform BBC, ucrainenii şi străinii au voie să călătorească în Crimeea prin frontierele terestre. Este ilegal, potrivit legilor de la Kiev să intri în peninsulă prin Rusia. Artista a oferit autorităţilor dovezi că a fost în regiune cu autobuzul, într-o vizită privată, nu pentru un concert.

Grupul Kalush Orchestra, clasat pe locul doi, o va înlocui pe Alina Pash la Eurovision 2022

Controversa a apărut după ce ea a declarat într-un interviu că „a zburat” în Crimeea, afirmaţie pe care ulterior a negat-o, spunând că a trecut graniţa în mod legal.

Alina Pash a comentat pe reţelele de socializare: „Avem deja multe probleme”, a spus Alina Pash la Radio 1 Newsbeat. „Pandemia este una dintre ele. Avem nevoie şi de război? Vorbiţi serios?”.  

Grupul Kalush Orchestra, care s-a clasat pe locul doi în concursul Vidbir şi a primit votul publicului, va cânta la Torino melodia „Stefania”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Entertainment » Eurovision 2022: Reprezentanta Ucrainei, înlocuită pe ultima sută de metri, pe fondul tensiunilor dintre Kiev şi Moscova