Antena Meniu Search
x

Live Text Danemarca - Finlanda 0-1 la Euro 2020. Victorie la debut, pentru finlandezi. Drama lui Eriksen și-a pus amprenta pe jocul danezilor

Finlanda a câștigat primul ei meci la un turneul final al Campionatului European de fotbal, după ce a învins Danemarca, în Grupa B la EURO 2020, la capătul unui meci în care Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren. Starea jucătorului este acum stabilă, după zeci de minute în care a fost resuscitat pe teren.

de Redactia Observator

la 12.06.2021, 22:32

Fanii finlandezi in tribunele din Copenhaga, la meciul cu Danemarca
Fanii finlandezi se pot bucura pentru prima oară de un turneul final de fotbal - Stuart Franklin/Getty Images

LIVE TEXT Danemarca - Finlanda 0-1 (/ Pohjanpalo '58)

  • Scor final 1-0 pentru Finlanda, care debutează cu o victorie la prima apariție la EURO.
  • Min. 87 - Poulsen se trezește cu mingea în careu, după ce l-a depășit pe Hradecky, dar nu reușește să controleze balonul și faza rămâne fără finalizare.
  • Min. 73 - Hradecky apără penalty-ul bătut de Hjobjerg, deși reluările arată că nu a stat cu cel puțin un picior pe linia porții. Scorul rămâne 0-1.
  • Min. 72 - Yussuf Poulsen este faultat în careu, iar arbitrul dictează penalty. Decizia este mențiuntă și după VAR.
  • Min. 58 - Pohjanpalo deschide scorul pentru Finlanda. Inițial a alergat să sărbătorească golul, dar și-a înfrânat imediat instinctul, din respect pentru situația lui Eriksen.
  • Min. 51 - Căpitanul finlandez Tim Sparv este sancționat cu cartonaș galben pentru un fault la Yussuf Poulsen. 
  • Un amănunt interesant, Christian Eriksen a avut un apel video cu colegii lui, din spital, și i-a rugat să termine partida, pentru că „se simte mai bine”, a transmis ZDF Sportstudio.
  • Min. 43 - Christian Eriksen a fost înlocuit cu Mathias Jensen.
  • La cererea echipelor, UEFA a fost de acord să reia partida de la ora 21:30. Ultimele patru minute ale primei reprize se vor juca, apoi va exista o pauză de cinci minute și va începe rerpiza secundă.
  • UEFA a confirmat în cele din urmă că partida din grupa B a fost amânată pentru o dată care va fi comunicată ulterior, cel mai probabil duminică.
  • Jucătorul a fost resuscitat și dus la spital. Starea lui este stabilizată în aceste momente.
  • Jucătorii danezi și finlandezi plâng și se roagă, după accidentarea lui Christian Eriksen, la EURO 2020
  • Partida a fost suspendată
  • Min. 42 - Momente dramatice pe stadion. Christian Eriksen lovește o minge și cade la pământ. Meciul este întrerupt, jucătorul are probleme cu respirația.
  • Min. 33 - Meciul este unul foarte dur. Teemu Pukki a fost lovit în față de Eriksen, la o fază de atac, în timp ce O'Shaughnessy se resimte și el după o lovitură la nivelul feței și are nevoie de îngrijiri medicale.
  • Min. 14 - Hoejbjerg are o lovitură de cap din 11 metri, după o centrare în careu, însă Hradecky se întinde și respinge în corner.
  • Min. 6 - O bâlbâială în careul Finlandei și Hradecky reușește să rețină.
  • Min. 1 - A început partida!

Echipele de start în Danemarca - Finlanda:

Danemarca: 1. Kasper Schmeichel - 18. Daniel Wass, 4. Simon Kjaer (căpitan), 6. Andreas Christensen, 5. Joakim Maehle - 10. Christian Eriksen, 23. Pierre-Emile Hoejbjerg, 8. Thomas Delaney - 20. Yussuf Poulsen, 19. Jonas Wind, 9. Martin Braithwaite. Selecţioner: Kasper Hjulmand.

Pe acelaşi subiect

Rezerve: 16. Jonas Loessl, 22. Frederik Roennow - 2. Joachim Andersen, 3. Jannik Vestergaard, 11. Andreas Olsen, 12. Kasper Dolberg, 14. Mikkel Damsgaard, 15. Christian Noergaard, 17. Jens Stryger Larsen, 21. Andreas Cornelius, 24. Mathias Jensen, 26. Nicolai Boilesen.

Finlanda: 1. Lukas Hradecky - 22. Jukka Raitala, 2. Paulus Arajuuri, 3. Daniel O'Shaughnessy, 18. Jere Uronen - 8. Robin Lod, 6. Glen Kamara, 14. Tim Sparv (căpitan), 4. Joona Toivio - 20. Joel Pohjanpalo, 10. Teemu Pukki. Selecţioner: Markku Kanerva.

Rezerve: 12. Jesse Joronen, 23. Anssi Jaakkola - 5. Leo Vaisanen, 7. Robert Taylor, 9. Fredrik Jensen, 11. Rasmus Schueller, 13. Pyry Soiri, 15. Nicholas Hamalainen, 19. Joni Kauko, 21. Lassi Lappalainen, 25. Robert Ivanov, 26. Marcus Forss.

Arbitru din Anglia, la centru în Finlanda - Danemarca

Arbitru: Anthony Taylor; arbitri asistenţi: Gary Beswick, Adam Nunn (toţi din Anglia); al patrulea oficial: Sandro Schaerer (Elveţia); arbitru de rezervă: Stephane De Almeida (Elveţia)

Arbitru video: Stuart Attwell (Anglia); arbitri asistenţi video: Chris Kavanagh (Anglia), Filippo Meli Marco Di Bello (ambii din Italia)

Delegat UEFA: Jovan Surbatovic (Serbia), observator UEFA pentru arbitri: Bo Karlsson (Suedia)

Programul meciurilor din grupa B Euro 2020

Grupa B de la Euro 2020 va avea loc între 12 și 21 iunie 2021, meciurile fiind găzduite de stadioanele Parken din Copenhaga și Krestovsky din Sankt Petersburg.

  • Danemarca - Finlanda - sâmbătă, 12 iunie, Copenhaga, ora 19.00
  • Belgia - Rusia - sâmbătă, 12 iunie, St. Petersburg, ora 22.00
  • Finlanda - Rusia - miercuri, 16 iunie, St. Petersburg, ora 16.00
  • Danemarca - Belgia - joi, 17 iunie, Copenhaga, ora 19.00
  • Rusia - Danemarca - luni, 21 iunie, Copenhaga, ora 22.00
  • Finlanda - Belgia - luni, 21 iunie, St. Petersburg, ora 22.00

Danemarca - minunea din 1992

Pentru fiecare danez - nu doar microbist - 1992 este asociat imediat cu unul dintre cele mai fericite momente din istoria ţării. A fost o vară în care Danemarca a surprins pe toată lumea - poate chiar şi pe ea - ridicând trofeul EURO în Suedia. Imaginea atacantului Flemming Povlsen înecându-se în lacrimi în timp ce ridica trofeul la Goteborg este unul dintre momentele care rămân pe veci întipărite în istoria fotbalului.

Danemarca ratase calificarea la turneul din 1992, într-o grupă preliminară cu Iugoslavia, însă din cauza sancţiunilor internaţionale ca urmare a războiului din această ţară, UEFA a anunţat, cu zece zile înainte de debutul EURO 1992, că Iugoslavia este exclusă din competiţie şi locul îi revine Danemarcei. Jucătorii danezi au venit de la plajă, cum e vorba în folclor, şi au cucerit trofeul. Un moment crucial l-a reprezentat şi penalty-ul executat de Kim Christofte în semifinala cu Olanda, la loviturile de departajare. Reuşita sa este considerată unul dintre cele mai importante goluri înscrise de naţioanala mare.

Aflată la a noua participare la EURO, Danemarca a mai jucat în semifinale în 1964 şi 1984. Însă deţine şi un record negativ, fiind singura ţară care a pierdut toate cele trei meciuri din faza grupelor la două turnee finale diferite, în 1988 şi 2000.

Finlanda - debut la un turneu major

Acesta va fi debutul Finlandei la Campionatul European de fotbal. Cel mai aproape de calificare au fost în preliminariile din 2008, când nu au reuşit să învingă Portugalia în ultimul meci, permiţându-le adversarilor să meargă mai departe graţie unui 0-0 la Porto.

Finlanda este a 34-a ţară care se califică la EURO, în istorie, şi una dintre cele două debutante la turneul din 2021, alături de Macedonia de Nord. De reţinut este şi faptul că Finlanda nu s-a calificat niciodată la Cupa Mondială, deci aceasta va fi prima apariţie la un turneul final major. 

Finlanda a avut 18 meciuri - şi trei campanii de calificare întregi - fără victorie în preliminariile EURO, înainte să obţină un 3-0 cu Grecia în mai 1976.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Euro 2020 » Danemarca - Finlanda 0-1 la Euro 2020. Victorie la debut, pentru finlandezi. Drama lui Eriksen și-a pus amprenta pe jocul danezilor