Meniu
Search
x

Lotul Danemarcei la Euro 2020. Danezii mizează pe Christian Eriksen să repete minunea din 1992

Danemarca deschide meciurile din Grupa B la EURO 2020, sâmbătă, de la ora 19:00, într-o partidă cu Finlanda. Din grupă mai fac parte Belgia și Rusia.

De Cornel Preda la 11.06.2021, 13:55

Momentul în care Danemarca a învins Germania în finala din 1992, un turneu la care nici nu se calificase în primă instanță, a rămas întipărit în mintea microbiștilor. După ce a ratat prezența la turneul final din 2016, Danemarca vine cu o echipă puternică care ar putea să se apropie de performanțele din 2016. Meciurile din grupă le va disputa pe teren propriu, la Copenhaga.

Lotul Danemarcei la EURO 2020

  • Portari: Jonas Lössl (Midtjylland), Frederik Rønnow (Schalke), Kasper Schmeichel (Leicester)
  • Fundaşi: Joachim Andersen (Fulham), Nicolai Boilesen (Copenhagen), Andreas Christensen (Chelsea), Mathias Jørgensen (Copenhagen), Simon Kjær (AC Milan), Joakim Mæhle (Atalanta), Jens Stryger Larsen (Udinese), Jannik Vestergaard (Southampton)
  • Mijlocaşi: Anders Christiansen (Malmö), Thomas Delaney (Dortmund), Christian Eriksen (Inter Milan), Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham), Mathias Jensen (Brentford), Christian Nørgaard (Brentford), Robert Skov (Hoffenheim), Daniel Wass (Valencia)
  • Atacanţi: Martin Braithwaite (Barcelona), Andreas Cornelius (Parma), Mikkel Damsgaard (Sampdoria), Kasper Dolberg (Nice), Andreas Skov Olsen (Bologna), Yussuf Poulsen (Leipzig), Jonas Wind (Copenhagen)

Christian Eriksen, magicianul de la mijlocul terenului

Echipa are multe staruri globale, însă Christian Eriksen se ridică deasupra tuturor. Iar jucătorul lui Inter Milano vine după un sezon în care a pus umărul la cucerirea titlului în Serie A după 11 ani și a trecut peste perioada de (in)adaptare din talia. În vârstă de 29 de ani, mijlocașul ofensiv are peste 100 de selecții în echipa națională. Eriksen este considerat o amenințare pentru orice adversar, fiind foarte bun la finalizare de la distanță, dar și un bun pasator pentru colegii lui. 

Kasper Schmeichel a demonstrat în ultimii ani că este un portar de talie mondială. Poate nu la fel de mare ca tatăl său, dar cu siguranță unul dintre cei mai mari portari danezi din istorie. Naționala este dependentă de reflexele lui și de modul în care își organizează defensiva. Alți jucători-cheie mai sunt fundașul Simon Kjaer de la AC Milan și atacantul Martin Braithwaite de la FC Barcelona.

Lotul Danemarcei valorează 310,7 milioane de euro

€11.95m

valoarea medie / jucător

Cel mai valoros jucător: Christian Eriksen (€40m)

Danemarca are o echipă talentată. De la Kasper Schmeichel între buturi, la Pierre-Emile Hojbjerg și Eriksen la mijloc și Martin Braithwaite în față, danezii au o formație solidă și capabilă să ajungă departe în turneul din această vară..

Kasper Hjulmand, antrenorul Danemarcei la EURO 2020

Întotdeauna este interesant să vezi o echipă antrenată de Kasper Hjulmand. Dar trebuie să fii mereu atent pentru că este un tehnician cu talent care se folosește de toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a-și contracara adversarul. A preluat echipa în vara anului 2020 și a condus-o într-un an haotic, obținând totuși rezultate notabile și punându-și amprenta pe stilul de joc. 

Formația preferată este 4-2-3-1, dar una dintre particularitățile lui este faptul că schimbă formația în timpul partidei. Danezii nu se tem să facă presing sus, dar știu și când să se retragă și să lase adversarul să arate dacă e capabil să îl învingă pe Kasper Schmeichel.

„Nu ar trebui să pierdem un meci pentru că nu ne-am pregătit suficient de bine. Nu trebuie să pierdem nici pentru că nu ne-am dorit mai mult victoria. Și nu ar trebui să pierdem pentru că nu jucăm cel mai bun fotbal. Trebuie să dăm totul pe teren și să facem totul pentru a câștiga”, este filosofia lui Kasper Hjulmand.

Danemarca - minunea din 1992

Pentru fiecare danez - nu doar microbist - 1992 este asociat imediat cu unul dintre cele mai fericite momente din istoria ţării. A fost o vară în care Danemarca a surprins pe toată lumea - poate chiar şi pe ea - ridicând trofeul EURO în Suedia. Imaginea atacantului Flemming Povlsen înecându-se în lacrimi în timp ce ridica trofeul la Goteborg este unul dintre momentele care rămân pe veci întipărite în istoria fotbalului.

Danemarca ratase calificarea la turneul din 1992, într-o grupă preliminară cu Iugoslavia, însă din cauza sancţiunilor internaţionale ca urmare a războiului din această ţară, UEFA a anunţat, cu zece zile înainte de debutul EURO 1992, că Iugoslavia este exclusă din competiţie şi locul îi revine Danemarcei. Jucătorii danezi au venit de la plajă, cum e vorba în folclor, şi au cucerit trofeul. Un moment crucial l-a reprezentat şi penalty-ul executat de Kim Christofte în semifinala cu Olanda, la loviturile de departajare. Reuşita sa este considerată unul dintre cele mai importante goluri înscrise de naţioanala mare.

Aflată la a noua participare la EURO, Danemarca a mai jucat în semifinale în 1964 şi 1984. Însă deţine şi un record negativ, fiind singura ţară care a pierdut toate cele trei meciuri din faza grupelor la două turnee finale diferite, în 1988 şi 2000.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Euro 2020 » Lotul Danemarcei la Euro 2020. Danezii mizează pe Christian Eriksen să repete minunea din 1992