Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Euro 2020. Prezentarea Grupei E: echipele calificate şi programul meciurilor. Spania şi Suedia, mari probleme de lot din cauza Covid-19

EURO 2020 debutează vineri, 11 iunie, și se va încheia la Londra, pe Wembley, pe 11 iulie. Meciul de deschidere va fi găzduit de Stadio Olimpico din Roma.

de Redactia Observator

la 09.06.2021 , 14:57

Euro 2020. Prezentarea Grupei E: echipele calificate şi programul meciurilor. Spania şi Suedia, mari probleme de lot din cauza Covid-19
Spania e marea favorită a Grupei E, dar se confruntă cu mari probleme de lot - Profimedia

Fiind stadionul cu cea mai mare capacitate, Wembley a fost ales pentru a găzdui atât semifinalele EURO 2020, cât și marea finală. Potrivit statisticilor și bookmaker-ilor trei echipe au cele mai mari șanse de a ajunge în finală: Franța, Belgia și Anglia.

Până să vorbim despre lupta pentru trofeul EURO 2020, să trecem printr-o scurtă prezentare a grupelor și o recapitulare a traseului naționalelor către EURO 2020.

EURO 2020. Grupa E

Articolul continuă după reclamă

Din Grupa E fac parte Spania, Suedia, Polonia și Slovacia. Marea favorită a grupei este naționala iberică, Spania fiind triplă câștigătoare a Campionatului European. Suedia este cotată cu şansa a doua la calificarea din grupă.

Polonia şi Slovacia sunt echipele care completeză grupa şi care pot produce marea surpriză sau măcar pot încurca multe dintre calculele grupei E. Niciuna dintre cele două naţionale se poate lăuda cu mari performanţe la EURO.

EURO 2020. Spania - prezentare

Spania se prezintă la EURO 2020 ca fiind una dintre favoritele la câștigarea trofeului, însă naționala lui Luis Enrique este departe de strălucirea de altă dată. Spaniolii sunt într-un plin proces de transformare și schimb de generații, iar acest lucru își poate pune amprenta pe jocul naționalei iberice la EURO 2020.

Un exemplu în acest sens este reprezentat și de faptul că Sergio Ramos, căpitanul tradițional al naționalei, a fost lăsat acasă de selecționerul Luis Enrique. E drept, Ramos vine și după un sezon plin de accidentări, iar forma sa sportivă nu este una excelentă. Luis Enrique s-a confruntat cu mari și după anunțarea lotului oficial pentru EURO 2020. Busquets și Llorente au fost descoperiți pozitiv la testele Covid, iar staff-ul naționalei a chemat de urgență 5 jucători la lot.

EURO 2020. Lotul Spaniei pentru Euro 2020

Printre cei convocați de urgență de Luis Enrique se numără Kepa Arrizabalaga, cel mai scump portar din lume și portarul lui Chelsea, proaspătă câștigătoare a UEFA Champions League, precum și fundașul Raul Albiol, jucătorul lui Villarreal, noua câștigătoare a Europa League.

Mai mult, Luis Enrique a chemat şi 11 jucători de la naţionala Under 21 pentru a avea rezerve în eventualitatea în care lotul îi va fi decimat de Covid 19.

  • Portari: David de Gea (Manchester United), Unai Simón (Athletic), Robert Sánchez (Brighton & Hove Albion), Kepa (Chelsea)
  • Fundași: José Gayà (Valencia), Jordi Alba (Barcelona), Pau Torres (Villarreal), Aymeric Laporte (Manchester City), Eric García (Manchester City), Diego Llorente (Leeds United), César Azpilicueta (Chelsea) , Raul Albiol (Villarreal)
  • Mijlocași: Thiago Alcántara (Liverpool), Sergio Busquets (Barcelona), Koke (Atlético), Marcos Llorente (Atlético), Dani Olmo (Leipzig), Rodri (Manchester City), Fabián Ruiz (Napoli), Pablo Sarabia (Paris), Ferran Torres (Manchester City), Adama Traoré (Wolves), Pablo Fornals (West Ham), Carlos Soler (Valencia), Brais Mendez (Celta Vigo)
  • Atacanți: Álvaro Morata (Juventus), Gerard Moreno (Villarreal), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Pedri (Barcelona) , Rodrigo Moreno (Leeds)

EURO 2020. Performanțele Spaniei la EURO

Spania se află la a 11-a participare la un Campionat European. Practic, de la înființarea competiției, spaniolii au lipsit de doar patru ori. Prima apariție a fost în 1964.

Spania a câștigat de trei ori Campionatul European, prima dată chiar în anul debutului, în 1964. Au urmat succesele consecutive din 2008, respectiv 2012. A fost o perioadă de aur pentru naționala Spaniei, pentru că între aceste performanțe s-a "strecurat" și o Cupă Mondială, câștigată în 2010.

Una dintre cele mai spectaculoase și mai mari, ca diferență de scor, victorii ale Spaniei la EURO a fost chiar în finala EURO 2012. Spaniolii au câștigat trofeul după ce au învins Italia cu un neverosimil 4-0.

EURO 2020. Drumul Spaniei către EURO 2020

Spania a avut o grupă relativ ușoară în preliminarii EURO 2020, grupă pe care a și câștigat-o cu 26 de puncte. Singurul adversar care i-a pus probleme a fost Suedia. De altfel, cele două echipe s-au calificat împreună din grupa preliminarp. Spania și Suedia se reîntâlnesc și la EURO 2020, fiind repartizate în Grupa E.

Din grupa de preliminarii a Spaniei a făcut parte și naționala României. "Tricolorii" nu au putut emite pretenții în fața ibericilor: Spania a câștigat cu 2-1 la București și cu 5-0 la Madrid.

Spania a câștigat 8 din cele 10 meciuri din preliminarii și a înregistrat doar două rezultate de egalitate: cu Norvegia și Suedia.

EURO 2020. Luis Erinque, selecționerul Spaniei

Luis Enrique e selecționerul Spaniei din 2018. În vârstă de 51 de ani, Enrique a preluat naționala Spaniei la doar 10 ani după ce s-a apucat de antrenorat. Și-a început cariera de antrenor la echipa secundă a Barcelonei, a trecut apoi pe la AS Roma și Celta Vigo și a revenit la Barcelona, dar ca antrenor principal la "echipa mare".

Ca antrenor al Barcelonei a câștigat nouă trofee, printre care două titluri de campion în Spania, un trofeu UEFA Champions League sau o Supercupă a Europei. Ca selecționer al Spaniei, nu a câștigat deocamdată nicio medalie.

EURO 2020. Programul Spaniei în Grupa E

Spania, Suedia, Polonia şi Slovacia sunt formaţiile repartizate în Grupa E, iar partidele dintre ele se joacă în perioada 14-23 iunie. Luni, pe 14 iunie, avem Polonia - Slovacia de la ora 19.00, la St. Petersburg, şi Spania - Suedia, de la ora 22.00, la Sevilla. Vineri, pe 18 iunie, se joacă un singur meci din această grupă. De la ora 16.00, Suedia şi Slovacia se înfruntă la St. Petersburg. Sâmbătă, pe 19 iunie, de la ora 22.00, Spania joacă împotriva Poloniei, la Sevilla.

Soarta grupei se decide miercuri, pe 23 iunie. De la ora 19.00, Spania joacă împotriva Slovaciei, la Sevilla, iar Suedia şi Polonia îşi măsoară forţele într-un meci care se joacă la St. Petersburg.

EURO 2020. Suedia - prezentare

Suedia pare a fi cel mai redutabil adversar al Spaniei în Grupa E de la EURO 2020. Așa cum a fost de altfel și în grupa preliminară de calificare, acolo unde cele două naționale s-au mai întâlnit.

Suedia a strâns șapte prezențe la Campionatul European, prima fiind înregistrată în 1992. Tot atunci, Suedia a reușit și cea importantă performanță la un EURO: a ajuns până în semifinale.

EURO 2020. Lotul Suedia pentru Euro 2020

La EURO 2020, Suedia se va prezenta fără cel mai cunoscut jucător și totodată golgheterul all-time al naționalei, Zlatan Ibrahimovic. Selecționerul Janne Andersson s-a confruntat și cu probleme de lot după ce doi jucători au fost depistați pozitiv la testele covid.

Dejan Kulusevski, vedeta de la Juventus, și mijlocașul celor de la Bologna, Mattias Svanberg, au părăsit deja cantonamentul Suediei după ce au fost testați pozitiv. Presa internațională speculează că meciul dintre Spania și Suedia ar putea chiar să fie amânat din moment ce ambele naționale se confruntă cu cazuri de Covid.

  • Portari: Karl-Johan Johnsson (København), Kristoffer Nordfeldt (Gençlerbirliği), Robin Olsen (Everton)
  • Fundași: Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Pierre Bengtsson (Vejle), Marcus Danielson (Dalian Yifang), Andreas Granqvist (Helsingborg), Filip Helander (Rangers), Pontus Jansson (Brentford), Emil Krafth (Newcastle United), Victor Lindelöf (Manchester United), Mikael Lustig (AIK)
  • Mijlocași: Jens-Lys Cajuste (Midtjylland), Viktor Claesson (Krasnodar), Albin Ekdal (Sampdoria), Emil Forsberg (Leipzig),  Sebastian Larsson (AIK), Kristoffer Olsson (Krasnodar), Robin Quaison (Mainz), Ken Sema (Watford), Gustav Svensson (Guangzhou)
  • Atacanți: Marcus Berg (Krasnodar), Alexander Isak (Real Sociedad), Jordan Larsson (Spartak Moscova)

EURO 2020. Performanțele Suediei la EURO

Suedia nu se poate lăuda cu mari rezultate la Campionatul European. La primele 8 ediții nu s-a calificat, prima apariție la nordicilor la un EURO fiind consemnată în 1992. Și asta pentru că Suedia a fost țara gazdă. Și tot atunci, Suedia a obținut și cea mai importantă clasare: locul 3 după ce s-a calificat în semifinale.

La următoarea ediție, cea din Anglia 1996, nu s-a calificat. Din acel moment, Suedia nu a mai ratat niciun EURO, dar nici nu a impresionat. A trecut o singură dată de faza grupelor, în 2004, când a ajuns până în sferturi.

Unul dintre meciurile de referință ale Suediei la EURO a fost cel din 2004, atunci când nordicii au învins Bulgari cu 5-0 în faza grupelor.

EURO 2020. Drumul Suediei către EURO 2020

Suedia a făcut parte din aceeași grupă preliminară cu Spania și s-a calificat la EURO 2020 de pe locul 2. Suedezii a câștigat 6 meciuri, inclusiv cele două meciuri cu România, au remizat în trei partide și au pierdut una.

Singura înfrângere a Suediei în preliminarii a fost cu Spania, pe Santiago Bernabeu, scor 0-3.

EURO 2020. "Janne" Andersson, selecționerul Suediei

Jan Olof "Janne" Andersson, în vârstă de 58 de ani, este selecționerul Suediei din 2016. Înainte de a prelua naționala, Janne Andersson a antrenat la doar trei cluburi din campionatul intern și a câștigat un singur trofeu: campionatul în 2015, cu un an înainte a fi numit selecționer.

Totuși, trebuie menționat că "Janne" Andersson a reușit să mențină seria de calificări la EURO, naționala Suediei fiind în acest moment la a șasea prezență consecutivă la o ediție a Campionatului European.

EURO 2020. Programul Suediei în Grupa E

Suedia își începe parcursul la EURO 2020 contra Spaniei, pe 14 iunie, la Sevilla, pe Estadio La Cartuja. Urmează apoi meciul cu Slovacia, pe 18 iunie, la Sankt Petersburg, iar grupa se încheie pentru suedezi cu partida contra Poloniei, pe 23 iunie, tot în Rusia, la Sankt Petersburg.

EURO 2020. Polonia - prezentare

Polonia poate reprezenta surpriza Grupei E la EURO 2020. Robert Lewandowski, atacantul lui Bayern Munchen, poate fi omul decisiv care să aducă polonezilor o calificare din faza grupelor.

Arkadiusz Milik, celălalt super-atacant al Poloniei, s-a accidentat imediat după ce a fost convocat în lotul pentru EURO 2020 și va rata turneul final.

EURO 2020. Lotul Poloniei pentru Euro 2020

  • Portari: Łukasz Fabiański (West Ham), Łukasz Skorupski (Bologna), Wojciech Szczęsny (Juventus)
  • Fundași: Jan Bednarek (Southampton), Bartosz Bereszyński (Sampdoria), Kamil Glik (Benevento), Michał Helik (Barnsley), Tomasz Kędziora (Dinamo Kiev), Kamil Piątkowski (Raków Częstochowa), Tymoteusz Puchacz (Lech Poznań), Maciej Rybus (Lokomotiv Moscova)
  • Mijlocași: Paweł Dawidowicz (Verona), Przemysław Frankowski (Chicago Fire), Kamil Jóźwiak (Derby), Mateusz Klich (Leeds), Kacper Kozłowski (Pogoń Szczecin), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moscova), Karol Linetty (Torino), Jakub Moder (Brighton), Przemysław Płacheta (Norwich), Piotr Zieliński (Napoli)
  • Atacanți: Dawid Kownacki (Fortuna Düsseldorf), Robert Lewandowski (Bayern), Karol Świderski (PAOK), Jakub Świerczok (Piast Gliwice)

EURO 2020. Performanțele Poloniei la EURO

Polonia a fost prezentă la doar 3 dintre edițiile EURO. Prima participare a fost în 2008, iar cea mai importantă performanță a fost reușită la ediția din 2016, atunci când polonezii s-au calificat până în sferturi.

Atunci, Polonia a fost eliminată cu greu de Portugalia, la penalty-uri. Portugalia avea să câștige precedenta ediție a Campionatului European, după o finală cu Franța.

EURO 2020. Drumul Poloniei către EURO 2020

Polonia și-a câștigat grupa de preliminarii fără prea mari emoții. Polonezii au strâns 25 de puncte în preliminarii, în timp ce Austria, ocupanta locului 2, a avut doar 19.

În preliminarii, polonezii au câștigat 8 dintre cele 10 partide, au remizat o dată, și au pierdut un singur meci. Polonia a pierdut cu Slovenia, scor 0-2, și a remizat cu Austria, scor 0-0.

EURO 2020. Paulo Sousa, selecționerul Poloniei

Polonia are un selecționer străin: portughezul Paulo Sousa. În vârstă de 50 de ani, Sousa a preluat naționala Poloniei chiar în acest an, în ianuarie 2021.

Singurele experiențe ale lui Sousa la nivel de echipe naționale au fost în perioada 2005-2008, când a fost selecționerul naționalei Under 16 a Portugaliei și în 2008, pentru o scurtă perioadă, când a fost secundul lui Carlos Queiroz, la naționala de seniori a Portugaliei.

Ca antrenor la echipe de club, Sousa a câștigat doar 4 trofee: campionatul și Cupa în Ungaria, cu Videoton, campionatul în Israel cu Maccabi Tel Aviv și campionatul în Elveția cu FC Basel.

EURO 2020. Programul Poloniei în Grupa E

Polonia deschide Grupa E cu meciul contra Slovaciei, pe 14 iunie, la Sankt-Petersburg. Urmează apoi marele meci cu Spania, pe 19 iunie, la Sevilla, pe Estadio La Cartuja, iar grupa se încheie pentru polonezi cu duelul contra Suediei, pe 23 iunie, tot la Sankt-Petersburg.

EURO 2020. Slovacia - prezentare

Slovacia este una dintre cele mai tinere naționale prezente la EUR0 2020. Practic, Slovacia are o echipă națională abia din 1993 după despărțirea de Cehia.

În aceste condiții, slovacii nu se pot lăuda cu mari performanțe la nivel internațional din punct de vedere fotbalistic. Slovacia s-a calificat la doar trei turnee finale de-a lungul scurtei sale istorii (un Campionat Mondial și două Campionate Europene).

EURO 2020. Lotul Slovaciei pentru Euro 2020

Fundașul lui Inter, Milan Skriniar, mijlocașul Marek Hamsik (IFK Goteborg) și Stanislav Lobotka, mijlocașul lui Napoli sunt marile vedete ale Slovaciei la EURO 2020.

  • Portari: Martin Dúbravka (Newcastle), Dušan Kuciak (Lechia Gdańsk), Marek Rodák (Fulham)
  • Fundași: Dávid Hancko (Sparta Praha), Tomáš Hubočan (Omonoia), Martin Koscelník (Liberec), Peter Pekarík (Hertha Berlin), Ľubomír Šatka (Lech Poznań), Milan Škriniar (Inter Milan), Martin Valjent (Mallorca), Denis Vavro (Huesca)
  • Mijlocași: László Bénes (Augsburg), Ondrej Duda (Köln), Ján Greguš (Minnesota), Marek Hamšík (IFK Göteborg), Lukáš Haraslín (Sassuolo), Jakub Hromada (Slavia Praha), Patrik Hrošovský (Genk), Juraj Kucka (Parma), Stanislav Lobotka (Napoli), Tomáš Suslov (Groningen), Vladimír Weiss (Slovan Bratislava)
  • Atacanți: Róbert Boženík (Feyenoord), Michal Ďuriš (Omonoia), Róbert Mak (Ferencváros), Ivan Schranz (Jablonec)

EURO 2020. Performanțele Slovaciei la EURO

Pentru că nu are o istorie foarte bogată în spate, Slovacia are implicit și puține realizări la Campionatele Europene. Prima prezență la un EURO al naționalei Slovaciei s-a consemnat abia la ediția precedentă, în 2016.

Slovacii au reușit o prestație onorabilă și au reușit să se califice în optimi, dintr-o grupă cu Anglia, Rusia și Țara Galilor. Victoria cu Rusia și egalul cu Anglia au fost rezultate suficiente pentru ca Slovacia să treacă de grupă.

EURO 2020. Drumul Slovaciei către EURO 2020

Slovacia a făcut parte dintr-o grupă cu Croația, Țara Galilor, Ungaria și Azerbaijan în preliminarii și a reușit să obțină calificarea la EURO 2020 via Liga Națiunilor.

În grupa preliminară, Slovacia s-a clasat pe locul 3, după Croația și Țara Galilor. În Liga Națiunilor, Slovacia a învins Irlanda și Irlanda de Nord și astfel și-a asigurat prezența la EURO 2020.

EURO 2020. Stefan Tarkovic, selecționerul Slovacia

Stefan Tarkovic, 48 de ani, este selecționerul naționalei Slovaciei. Tarkovic și-a început cariera de antrenor ca antrenor al naționalei feminine de fotbal a Slovaciei, la Under 19.

A fost apoi selecționerul naționalei Under 18, la băieți, iar în perioada 2013-2018 a fost secund la naționala de seniori. Din 2018 a preluat conducerea naționalei pe care a reușit s-o califice la EUR0 2020.

EURO 2020. Programul Slovaciei în Grupa E

Slovacia va juca primul meci din grupa E, la Sankt-Petersburg, pe 14 iunie, contra Poloniei. Suedia e următorul adversar, pe 18 iunie, tot în Rusia, la Sankt-Petersburg.

Ultimul meci al Slovaciei din faza grupelor, și totodată partida care încheie Grupa E, este confruntarea cu Spania, de pe 23 iunie, pe stadionul din Sevilla.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Euro 2020 » Euro 2020. Prezentarea Grupei E: echipele calificate şi programul meciurilor. Spania şi Suedia, mari probleme de lot din cauza Covid-19