Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Subiectele la Română de la Evaluarea Națională 2021. La subiectul al II-lea, elevii au trebuit să scrie un text narativ

Evaluarea Națională a început marți, 22 iunie 2021, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Peste 131.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 12.006 în municipiul București, s-au înscris pentru susținerea examenului, anunță Ministerul Educației.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 22.06.2021 , 11:24

  • Proba de matematică de la Evaluarea Naţională din 2021 are loc pe 24 iunie.
  • Primele rezultate vor fi afişate în 29 iunie.

UPDATE ora 10:45 - La primul subiect, elevii au primit două texte de citit pentru a putea răspunde la cerinţele formulate. Primul text este Pantera Neagră, scrisă de Sorin Titel, iar al doilea un articol din Dilema Veche, "Falsa generozitate", de Stela Giurgeanu. Pe lângă cerinţele de identificare a unor elemente din text, elevii au trebuit să prezinte în cel puţin 30 de cuvinte o legătură la nivel de conţinut între cele două texte şi să motiveze în 50-90 de cuvinte dacă ar trebui să îşi urmeze visul în orice condiţii. Aceştia au mai trebuit să asocieze fragmentul din "Pantera Neagră" de Sorin Titel cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând în 50-100 de cuvinte o asemănare şi o deosebire de conţinut dintre ele.

La al doilea subiect, elevii au trebuit să îşi imagineze că au participat la un joc alături de colegii lor, în curtea şcolii. Ei au trebuit să scrie un text narativ, de cel puţin 150 de cuvinte, în care să prezinţi o situaţie neprevăzută din timpul jocului, inserând o secvenţă descriptivă şi una dialogată.

Elevii au primit 12 puncte pentru conţinutul compunerii şi 8 puncte pentru redactarea compunerii.

Articolul continuă după reclamă

UPDATE ora 9.15: Examenul de Evaluare Naţională 2021 la Limba şi literatura română a început. În premieră, pe lângă cele 2 ore alocate rezolvării subiectelor, elevii vor avea în plus 15 minute, pentru a-și completa datele. Candidaţii au primit subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul. Subiectele la Limba şi literatura română vor fi disponibile pe observatornews.ro în cel mai scurt timp.

Pe acelaşi subiect

Evaluarea Naţională se desfășoară între 22 iunie și 4 iulie. Examenul începe marţi, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Joi se va desfăşura proba la Matematică, iar proba la Limba şi literatura maternă va avea loc vineri. Primele rezultate vor fi afişate în 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Candidaţii care nu pot susţine probele în această perioadă din motive medicale vor putea participa la etapa specială, programată în 5-12 iulie.

Elevii au susținut Evaluarea Natională 2021, proba de limba și literatura română

Prima probă scrisă la Evaluarea Națională este cea la Limba și literatura română. Structura subiectelor s-a schimbat, iar elevii, în premieră, vor avea de rezolvat cerințe concepute după modelul testelor PISA. Copiii trebuie să formuleze scurte răspunsuri, să bifeze răspunsul corect în căsuțe și să facă o compunere. Ministrul Educației a declarat că subiectele de la examnul care începe marţi sunt asemănătoare cu cele pe care le vor primi tinerii de 15 ani la evaluarea PISA de anul viitor. 

Accesul candidaților în sălile de examen, cu respectarea măsurilor de siguranță epidemiologică, este permis în intervalul orar 8.00 – 8.30. Examenul se va desfăşura în 3.850 de centre, iar probele încep la ora 9:00, când candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne. La probele scrise ale Evaluării Naţionale din acest an, candidaţii primesc subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare dacă este cazul.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenţii vor verifica datele înscrise de candidaţi şi vor secretiza caseta. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană de Organizare a Evaluării Naţionale, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare. Candidaţii trebuie să aibă la ei un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion negru.

Subiecte la Evaluarea Naţională 2021, proba de limba şi literatura română

La primul subiect, elevii au primit două texte de citit pentru a putea răspunde la cerinţele formulate. Primul text este Pantera Neagră, scrisă de Sorin Titel, iar al doilea un articol din Dilema Veche, "Falsa generozitate", de Stela Giurgeanu. Pe lângă cerinţele de identificare a unor elemente din text, elevii au trebuit să prezinte în cel puţin 30 de cuvinte o legătură la nivel de conţinut între cele două texte şi să motiveze în 50-90 de cuvinte dacă ar trebui să îşi urmeze visul în orice condiţii. Aceştia au mai trebuit să asocieze fragmentul din "Pantera Neagră" de Sorin Titel cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând în 50-100 de cuvinte o asemănare şi o deosebire de conţinut dintre ele. 

La al doilea subiect, elevii au trebuit să îşi imagineze că au participat la un joc alături de colegii lor, în curtea şcolii. Ei au trebuit să scrie un text narativ, de cel puţin 150 de cuvinte, în care să prezinţi o situaţie neprevăzută din timpul jocului, inserând o secvenţă descriptivă şi una dialogată.

Elevii au primit 12 puncte pentru conţinutul compunerii şi 8 puncte pentru redactarea compunerii.

Rezolvarea subiectelor la Limba Română va fi live video pe observatornews.ro, imediat după terminarea examenului.

Urmează proba de Matematică

Evaluarea Națională 2021 va continua joi, 24 iunie, cu proba la Matematică. Această probă, la fel ca celelate, de altfel, va fi monitorizată audio-video. Potrivit Ministerului Educaţiei, este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare. De asemenea, se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită nu sunt primiţi în examen.

Fiecare centru de examen va dispune de echipamente şi materiale de protecţie (dezinfectanţi, măşti etc.). De asemenea, Intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat. În sălile de clasă în care se desfăşoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidaţi o distanţă de un metru unul faţă de celălalt, pe rânduri şi între rânduri. În situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximă posibilă. Fiecare persoană care intră în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare. Sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini. În incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie. Colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate. Este interzis schimbul de obiecte personale. Centrele de examen vor beneficia de asistenţă medicală.

Rezultatele de la Evaluarea Națională 2021 se afișează pe 29 iunie

Primele rezultate de la Evaluarea Națională vor fi afişate în 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 30 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice. Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora. Rezultatele finale de la Evaluarea Națională vor fi afişate în 4 iulie.

Calendar Evaluarea Națională 2021

7 – 11 iunie 2021: Înscrierea la Evaluarea Națională

11 iunie 2021: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a

22 iunie 2021: Limba și literatura română – probă scrisă

24 iunie 2021: Matematica – probă scrisă

25 iunie 2021: Limba și literatura maternă – probă scrisă

29 iunie 2021: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)

29 iunie 2021 (orele 16:00 – 19:00) – 30 iunie 2021 (orele 8:00 – 12:00): Depunerea contestațiilor

30 iunie – 4 iulie 2021: Soluționarea contestațiilor

4 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Calendar Evaluare Națională, sesiunea specială

28 iunie - 2 iulie 2021: Înscrierea la etapa specială a evaluării naționale

5 iulie 2021: Limba și literatura română – probă scrisă

6 iulie 2021: Matematica – probă scrisă

7 iulie 2021: Limba și literatura maternă – probă scrisă

9 iulie 2021: ora 12.00 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

9 iulie 2021: orele 14.00 – 20.00 – Depunerea contestațiilor

10-11 iulie 2021: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale (după ora 12.00).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evaluare Naţională » Subiectele la Română de la Evaluarea Națională 2021. La subiectul al II-lea, elevii au trebuit să scrie un text narativ