Video 139 de cetățeni afgani au ajuns în România. Refugiaţii vor intra în carantină pentru două săptămâni
139 de cetăţeni afgani au ajuns, aseară, cu o aeronavă, pe teritoriul României, în urma demersurilor celulei de criză convocată la mijlocul lunii august. Refugiaţii vor intra în carantină pentru două săptămâni, iar apoi vor fi ajutaţi de autorităţile române să înceapă o nouă viaţă. În total, în urma intervenţiei statului român, 156 de cetăţeni afgani au fost evacuaţi din Afganistan.
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe:
Bine aţi venit!
Sper să găsiţi în România un loc nou, un loc sigur, un nou capitol din viaţa voastră.
Este mesajul cu care au fost întâmpinaţi cei 139 de afgani ajunşi aseară cu o aeronavă la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. Vorbim de foşti colaboratori ai militarilor din Afganistan, studenţi cu burse în România, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora. În total, în urma intervenţiei statului român, 156 de cetăţeni afgani au fost evacuaţi din Afganistan.
- Doi jurnalişti afgani, prinşi de talibani, au fost bătuţi cu bestialitate timp de patru ore. ”Eşti norocos că...
- Afganistan, povestea macabră a soldatului Ullah: „Lapidăm femeile pentru binele Islamului. Talibanii sunt eroii...
- Talibanii vor permite plecarea din Afganistan a 200 de civili americani şi cetăţeni de alte naţionalităţi....
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: Alţi 17 cetăţeni afgani, care au fost sprijiniţi de către autorităţile române să părăsească în siguranţă teritoriul Afganistanului şi care au primit deja asistenţă din partea României - vize şi, respectiv, scrisori de suport - au optat să continue călătoria, prin alte mijloace, către destinaţia lor finală.
Opt români au rămas în Afganistan şi nu doresc să fie repatriaţi
8 cetăţeni români au rămas în Afganistan şi nu doresc să fie repatriaţi până în acest moment. Cei 139 de cetăţeni afgani vor intra în carantină. După încheierea formalităţilor, cererile lor de protecţie internaţională vor fi preluate, iar apoi urmează să fie cazaţi în centrul de azil de la Galaţi.
Bogdan Despescu - secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne: Printre cei 139 sunt persoane care deja beneficiază de permise de şedere temporară valabile, anume studenţi care au mai fost în România.
În România există şase centre de azil, care au în total 750 de locuri, cu posibilitatea suplimentării, iar gradul de ocupare al acestor centre este în prezent de 70%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰