Antena Meniu Search
x

24 de ani de la Revoluţia din 1989! Cum a început totul la Timişoara

Cu fix 24 de ani în urmă, românii ieşeau în stradă sătui de dictatură. Pe 16 decembrie 1989 a început Revoluţia. La Timişoara!

Oamenii au ieşit în stradă şi au protestat ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat Laszlo Tokes. Ei au cerut primarului un act în scris de anulare al ordinului de evacuare din oraş a pastorului.

Mulţimea a reuşit să pună stăpânire pe centrul oraşului, iar în acea seară a luat naştere celebrul slogan: "Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!".

Oamenii au mers în faţa Primăriei pentru a se convinge că pastorul nu va fi evacuat, dar în loc de o conciliere, au primit ameninţări din partea autorităţilor.

Circulaţia a fost întreruptă de cele câteva mii de oameni care au ieşit pe străzi, iar vocile lor deveneau din ce în ce mai puternice şi mai îndârjite. "Libertate, Dreptate" şi "Jos Ceauşescu!", au fost cele mai frecvente scandări.

Oamenii au continuat să cânte "Deşteaptă-te române!", iar apoi au jucat Hora Unirii în centrul Timişoarei.

Acel moment de revoltă, de încercare a ruperii din ghearele dictaturii a însemnat practic începutul Revoluţiei la finalul căreia Nicolae Ceauşescu a fost executat.

Oamenii au continuat lupta cu autorităţiile, au mers în faţa Comitetului Judeţean al PCR pentru proteste, dar acolo au fost întâmpinaţi cu gaze lacrimogene, bastoane de cauciuc şi jeturi de apă. Mulţi dintre oameni au fost bătuţi cu bestialitate, iar pastorul Laszlo Tokes a fost prins, arestat şi bătut de trupele Ministerului de Interne.

Au început arestările, dar oamenii nu s-au predat. Ba, mai mult, studenţii şi sindicatele s-au alăturat Revoluţiei. Speriaţi, membrii PCR din Timişoara au cerut ajutor la Bucureşti. Era prea târziu, scânteia plecase spre celelalte oraşe din ţară.

Urma Revoluţia şi înlăturarea regimului comunist. Cu preţul a sute de morţi şi mii de răniţi!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » 24 de ani de la Revoluţia din 1989! Cum a început totul la Timişoara