Antena Meniu Search
x

28 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl

Pe 26 Aprilie 1986 la 1:23 noaptea la Centrala Atomoelectrică Cernobîl se dădea alarma. Un reactor a explodat. Acesta eveniment a fost catalogat drept cel mai grav accident nuclear din istorie care a distrus milioane de oameni. Atunci a fost momentul când lumea a început să privească cu alţi ochi energia atomică.

 Pe 26 aprilie 1986 la ora 1:23:58 reactorul numărul 4 de la Cernobîl a explodat din cauza unor teste nereuşite dar şi a unei echipe de specialişti fără experienţă. Reactorul fusese oprit în timpul zilei pentru a se efectua mai multe teste legate de siguranţa sistemului de răcire, care funcţiona cu ajutorul apei.

În timpultestelor situaţia a scăpat de sub control şi a avut loc o eplozie urmată de un incendiu şi o serie de explozii adiţionale, iar miezul reactorului supraîncălzit a început să se scufunde încet în sol.

Şi mai grav a fost faptul că autorităţile au ţinut totul secret şi abia la 36 de ore de la accident începe evacuarea populaţiei. 1.200 de autobuze apar în orăşelul de la numai 3 kilometri distanţă de centrală.

Chiar şi la nivel înalt evenimentul este ţinut departe de ochii presei. Mihail Gorbaciov decide să nu informeze opinia publică timp de trei zile. Abia atunci guvernul de la Moscova recunoaşte amploarea catastrofei.

Între timp, reactorul de la Cernobil continuă să emită radiaţii ucigaşe, echivalente a 400 de bombe de la Hiroshima.

În lunile următoare a fost ridicat un perete din beton peste carcasa distrusă a reactorului. Mulţi dintre muncitorii care au ajutat la construcţia acestuia au decedat, tot din cauza radiaţiilor la care au fost expuşi.

foto: www.agrofm.ro

stiri.com.ro

VEZI ŞI : Întoarcerea la Cernobîl! Radiaţiile din sarcofagul reactorului pot ucide sute de milioane de oameni

FOTO și VIDEO: Un secret ținut vreme de 20 de ani! Accidentul de la Cernobîl ar fi putut pulveriza jumătate din Europa

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » 28 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl