Antena Meniu Search
x

Video 4 milioane de euro furate din Pilonul Doi de pensii de la BRD. Angajații suspectați, prinși cu ceasuri și mașini scumpe

Fraudă fără precedent la o companie care administrează banii din Pilonul doi de pensii. Peste patru milioane de euro au dispărut din conturile BRD Pensii. S-ar fi ocupat de asta chiar doi angajaţi ai fondului, spun poliţiştii şi procurorii, care au descins la zeci de adrese din aproape toată ţara. Angajaţii şi-ar fi cumpărat cu banii furaţi ceasuri şi vacanţe de lux. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 30.06.2022, 21:12

Vezi și

În urma unui control intern, reprezentanţii BRD Pensii, cei care administrează o parte din banii din pilonul doi şi trei, au descoperit că din conturi lipsesc peste 23 de milioane de lei. Poliţia şi procurorii au început investigaţiile în luna mai, iar astăzi au făcut zeci de descinderi. 

Alin Stan, reporter Observator: Banii ar fi fost furaţi prin 700 de transferuri ilegale făcute pe parcursul a trei ani. Schema ar fi fost coordonată de două persoane din fosta conducere a fondului privat de pensii, cu sprijinul unor apropiați și a şapte firme. La percheziții, anchetatorii au descoperit mai multe ceasuri de lux și mașini scumpe. 

Imediat după percheziţii au venit şi clarificările BRD Pensii

Banii oamenilor care au pensii pe Pilonul 2 şi 3 sunt la locul lor. Lucru confirmat şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Păgubit este doar administratorul. 

Pe acelaşi subiect

Daniel Apostol, director de comunicare ASF: Noi am sancţionat fapte care au afectat banii proprii ai administratorului de fonduri şi care nu au afectat fondul de pensii în sine. E vorba de bani proveniţi din comisionele percepute de aceste firme pe contribuţiile cetăţenilor la Pilonul doi şi pe administrarea activului în sine. 

Adrian Codîrlaşu, analist economic: Ca principiu, într-un fond de pensii, banii fondului de pensii, deci ai deponenţilor, sunt complet segregaţi de banii administratorului. Administratorul nu poate dispune de banii acumulaţi.

Preventiv, şi alţi administratori vor fi controlaţi.

Daniel Apostol, director de comunicare ASF: Dorim ca cei care contribuie la fondurile de pensii private să aibă încrederea că ne facem datoria. 

25 la sută din salariul nostru brut merge la bugetul de asigurări sociale. Pensie, sănătate şi şomaj. Din aceşti bani, mai puţin de 4% reprezintă pensia privată obligatorie. 

Clarificări BRD Pensii: "Deținerile participanților la fondurile de pensii Pilon 2 și 3 nu au fost și nu sunt afectate în niciun fel de această situație."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » 4 milioane de euro furate din Pilonul Doi de pensii de la BRD. Angajații suspectați, prinși cu ceasuri și mașini scumpe