Antena Meniu Search
x

53 de ani de la primul zbor în spaţiu! Iuri Gagarin, erou naţional

Iuri Gagarin, cosmonaut sovietic, împlinea visul unei lumi întregi! Pe 12 aprilie 1961, acesta a devenit primul om în spaţiu şi primul pe orbita Pământului

de Diana Juncu

la 12.04.2014, 18:46

În dimineaţa lui 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin era lansat în spaţiu la bordul capsulei Vostok, de pe Cosmodromul Baikonur, din Kazahstan.

"Cerul e negru, Pământul e albastru"...

...acestea au fost cuvintele intrate în istorie, rostite de primul om care a văzut planeta noastră din spaţiul cosmic.

Călătoria sa în jurul globului pământesc a durat 108 minute, iar capsula l-a purtat peste ţările sovietice, Oceanul Pacific, Strâmtoarea Magellan din America de Sud, Oceanul Altlantic şi Africa. Apoi, a intrat în atmosferă şi a aterizat în sud-estul Rusiei.

Imediat după reuşita sa a devenit o celebritate la nivel mondial. A primit numeroase medalii şi titulatura de “Erou naţional”. Gagarin a fost invitat în Italia, Germania, Canada, Brazilia, Japonia, Egipt, Finlanda şi Anglia, unde a promovat cea mai mare reuşită a acelor ani (primul zbor în spaţiu al ruşilor), într-o perioadă a Războiului Rece dintre Rusia şi SUA.

"A vrut mereu să se întoarcă!"

"Pentru tatăl meu, primul zbor în spaţiu nu a fost de ajuns, a durat prea puţin. A vrut mereu să se întoarcă, însă nu a mai fost ales niciodată pentru un zbor", povestea Elena Gagarina, fiica cosmonautului. Avea doar doi ani când tatăl sau s-a îmbarcat pe Vostok 1, care a ales să nu spună familiei ce avea de gând să facă. "I-a scris o scrisoare mamei mele, în care spunea că, în cazul în care nu se întoarce, deoarece misiunea era foarte periculoasă, doreşte ca ea să nu rămână singură. Nu i-a dat însă scrisoarea. Ea a găsit-o din întâmplare, printre lucrurile lui la scurt timp după ce s-a întors. Tatăl meu i-a spus să o arunce şi că nu şi-ar fi dorit să o găsească, însă ea a păstrat-o".

Citeşte şi Cum a ajuns Gagarin să fie primul om care a zburat în spaţiu

46 de ani de la moartea lui Iuri Gagarin! Adevăratul motiv al morţii astronautului

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Evenimente » 53 de ani de la primul zbor în spaţiu! Iuri Gagarin, erou naţional