Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video 7.000 de fermieri protestează în întreaga ţară. Sunt blocate mai multe drumuri şi vămi. Au dat foc unui stup vopsit în culorile steagului Ucrainei

Protestele fermierilor închid vămile şi blochează oraşele. Nemulţumiţi de soluţiile găsite pentru compensarea pierderilor masive provocate de importul necontrolat de cereale din Ucraina, agricultorii au ieşit în stradă, cu tot cu utilaje.

de Adrian Obreja

la 07.04.2023 , 14:16

La Mureş a existat chiar un conflict între protestatari şi forţele de ordine. Vama Giurgiu - Ruse este acum blocată de tractoare și utilaje agricole pe ambele sensuri după ce fermierii bulgari s-au alăturat la protestul românilor. Tot ei au dat foc unui stup vopsit în culorile steagului Ucrainei. 

7000 de fermieri protestează în ţară faţă de politicile comunităţii europene

Aproape 7000 de fermieri protestează în ţară faţă de politicile comunităţii europene, iar 400 de agricultori sunt aşteptaţi în Capitală, a declarat, vineri, Nicu Vasile, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Vezi și

"La protest sunt aşteptaţi aproximativ 7000 de participanţi în toate punctele. Se vor afilia inclusiv fermieri din Polonia, Cehia, chiar şi Bulgaria. La vama Negru Vodă, pe partea bulgărească, vor fi şi fermierii bulgari. În Capitală vor participa undeva la 400 de fermieri", a precizat, pentru Agerpres, Nicu Vasile.

Pe acelaşi subiect

El a explicat că acesta este un miting pentru a atrage atenţia asupra politicilor pe care le face comunitatea europeană şi care afectează atât consumatorul cât şi fermierul. "Comunitatea Europeană este cel mai mare importator de organisme modificate genetic şi produse care nu respectă trasabilitatea, undeva la 21 de milioane de tone numai de porumb modificat genetic şi soia peste 30 de milioane de tone. Acum avem 26 de milioane de tone de cereale aduse din Ucraina şi care nu respectă trasabilitatea. Preţurile de cost sunt mult mai mici", a afirmat Nicu Vasile.

Fermierii organizează, vineri, proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.

"Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, formate din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România - PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România - Forumul APPR transmit un nou apel la solidaritatea şi spiritul european al tuturor fermierilor români, pe care îi încurajează să se alăture protestului nostru, pentru demnitate şi respect, organizat în 7 aprilie, în diferite puncte ale ţării", se arată într-un comunicat comun al celor patru federaţii.

Potrivit acestora, protestul se fundamentează pe nevoia de stabilitate şi predictibilitate a fiecărui fermier din România şi pe dorinţa de a-şi desfăşura activitatea în condiţii de egalitate cu oricare fermier european şi de a fi susţinuţi şi protejaţi de către decidenţii europeni şi naţionali.

"Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă", se precizează în comunicatul citat.

În context, reprezentanţii fermierilor atrag atenţia că această măsură nu a ajutat şi nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţa din România. Judeţele în care se vor organiza proteste sunt Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti. Printre locurile anunţate se află Vama Nădlac (intervalul orar 12:00-15:00), Costeşti-Vama Piteşti (11:00 - 14:00), Oradea-Vama Borş (12:00 - 15:00), Botoşani - Vama Stânca (12:00 - 15:00), Constanţa - Vama Negru Vodă (12:00 - 15:00), Galaţi - Vama Giurgiuleşti-Port (12:00 - 5:00), Galaţi - Vama Oancea (12:00-15:00), Neamţ - Vama Siret (12:00 - 15:00), Satu Mare - Vama Halmeu (10:00 - 15:00), Tulcea - Vama Isaccea (12:00 - 15:00) şi Bucureşti - Reprezentanţa Comisiei Europene (10:00 - 15:00).

Mai multe drumuri şi vămi, blocate 

Sute de vehicule şi utilaje agricole se deplasează cu viteză redusă, în coloană, în mai multe zone ale ţării. În vestul ţării, sunt blocate ieşiri de pe autostrada A1 şi două puncte de frontieră, iar în Suceava - DN 29C. La Târgu Mureş, un participant la protest a fost oprit când a încercat să intre cu tractorul pe contrasens, iar apoi protestatarii au încercat să forţeze cordonul forţelor de ordine.

  În vestul ţării, fermierii au blocat drumurile de descărcare de pe autostrada A1 în zona localităţilor Giarmata, Remetea Mare şi Topolovăţu Mare (judeţul Timiş) şi punctele de trecere a frontierei Nădlac II din judeţul Arad şi Cenad din judeţul Timiş.

Potrivit Centrului Infotrafic, pe DN 29C, între localităţile Mihăileni şi Siret, este formată o coloană de vehicule care se întinde pe aproximativ 10 kilometri. În zonele unde traficul este blocat din cauza protestelor se află poliţişti rutieri.

 Poliţiştii fac apel la şoferi să evite, pe cât posibil, sectoarele de drum vizate de proteste. ”Manifestul organizat in 7 aprilie se fundamenteaza pe nevoia de stabilitate şi predictibilitate a fiecarui fermier din România, pe dorinţa noastră comună de a continua să ne desfăşuram activitatea în condiţii de egalitate cu oricare fermier european, de a fi susţinuţi şi protejaţi în misiunea noastră de către decidenţii europeni şi naţionali.(…) Reamintim că aceasta formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legatura cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vânda sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă. Această măsură nu a ajutat şi nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţa din România”, au transmis reprezentanţii agricultorilor, potrivit News.ro.

Organizatorii protestului au dat asigurari că manifestarea va fi una paşnică. Totuşi, în judeţul Mureş a avut loc un incident. ”În timpul protestului care se desfăşura în Târgu Mureş, unul dintre participanţi a fost oprit de forţele de ordine în momentul în care a încercat să pătrundă cu tractorul pe contrasens. În urma acestei acţiuni, protestatarii au încercat să rupă cordonul format de forţele de ordine. Ca urmare a acestui incident, nu au fost înregistrate violenţe şi nicio persoană nu a fost rănită. Pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a acţiunii de protest, facem apel la toţi cei care participă la manifestaţie să respecte recomandările organizatorilor şi ale forţelor de ordine şi să dea dovadă de înţelegere cu privire la măsurile luate”, au transmis jandarmii din Mureş. Fermierii au afişat pancarte cu mesaje adresate Uniunii Europene, dar şi decidenţilor din România.

Manifestaţii similare sunt în Brăila, Bihor, Galaţi, Satu Mare, Constanţa. 

Cerealele din Ucraina nu corespund regulilor europene

Fermierii sunt nemulţumiţi de faptul că, susţin ei, autorităţile române, Guvernul, ministrul Agriculturii nu îi susţin în niciun fel. Ei spun că cerealele aduse din Ucraina le afectează stocul de marfă şi preţul cu care ei îşi pot vinde produsele. În acelaşi timp, spun că nu se fac controale la cerealele aduse din Ucraina şi că multe dintre ele nu corespund regulilor europene.

Protestul a început şi la Galaţi, E 87, care duce la Vama Giugiuleşti este blocat de către tractoarele fermierilor.  Protestul continuă şi în alte zone din ţară.

Adrian Obreja Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Evenimente » 7.000 de fermieri protestează în întreaga ţară. Sunt blocate mai multe drumuri şi vămi. Au dat foc unui stup vopsit în culorile steagului Ucrainei