Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Viitorii fermieri, greu de pregătit în teren. Elevii care învață în licee cu profil agricol abia găsesc ferme unde să facă practică

Ne dorim să facem agricultură performantă, dar fără specialişti pe măsură. O misiune grea în ţara în care, în două decenii, am pierdut jumătate din liceele agro-alimentare, iar puţinii elevi care se mai orientează spre a studia în şcoli cu profil agricol abia îşi mai găsesc ferme la care să facă practică. În ultimii doi ani nici un sfert din elevii de la liceele de profil nu au găsit firme dispuse să organizeze stagii de practică. 

de Redactia Observator

la 06.04.2023 , 08:21

Suntem la Liceul Petre Baniţă din Călăraşi, în patria pepenilor şi a legumelor crescute pe soluri nisipoase. Elevii află cum se plantează viţa de vie. Fără practica din teren, însă, teoria nu dă rod. O spune şi Alexandra, elevă în clasa a XI a, hotărâtă să se specializeze în zootehnie.

Reporter: Cât de importantă e practica pe care o faci în teren?

Elevă: Foarte importantă pentru că îţi dă un indiciu a ceea ce o să faci în viitor.

Vezi și

Circa 30% din timpul liceenilor înseamnă ore petrecute în laboratoare, ferme şi câmp. Şcoala a făcut eforturi mari ca să înfiinţeze o bază modernă.

Oricât de bune ar fi dotările şcolii, este nevoie şi de contact cu viitorii angajaţi, spun dascălii. Să găseşti însă firme dispuse să primească elevi în practică e misiune aproape imposibilă.

Florin Onete, director liceu: Nu pot să aloce un tutore de practică, nu pot să aloce resurse financiare. 

De unde vine salvarea elevilor din Călărași

Cristina Oprea, reporter Observator: Între 2020 şi 2022 doar 3400 de elevi ai liceelor agricole din România au participat la stagii de practică la companii private. Un număr mic raportat la totalul elevilor din fiecare promoţie: aproape 16.000.

Pentru elevii liceului din Călăraşi salvarea vine din localitatea vecină, de la staţiunea de cercetare pentru cultura plantelor pe nisipuri Dăbuleni.

Aurelia Diaconu, inginer agricol: Este foarte bine să vadă cum se lucrează într-o fermă adevărată sau într-un câmp adevărat, nu numai în lotul şcolii.

La nivel naţional au mai rămas puţin peste 50 de licee agricole, faţă de 120 câte erau acum două decenii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Educaţie » Viitorii fermieri, greu de pregătit în teren. Elevii care învață în licee cu profil agricol abia găsesc ferme unde să facă practică