Video A început Ramazan-Bayram, când musulmanii se bucură de bunătăţi, după o lună de post. Sărbătoarea Dulciurilor ține trei zile
După o lună de post, credincioşii musulmani celebrează timp de trei zile sărbătoarea dulciurilor. Astăzi a început Ramazan-Bayram, sărbătoarea care el dă voie să guste bunătăţile de care s-au ţinut departe în ultimele săptămâni. Ziua a început la moschee - unde doar bărbaţii au asistat la slujbă - şi a continuat cu un festival.
Moscheile din Constanţa au fost neîncăpătoare la prima oră a dimineţii, musulmanii sărbătoresc astăzi Ramazan-Bayram.
Veli Revan - hoge: E cea mai importantă sărbătoare a musulmanilor - sărbătorim după o lună de post, începem să intrăm în normalitate.
A început Ramazan-Bayram pentru musulmani
A noua lună a calendarului Islamic, Ramadan-ul este o perioadă de post obligatoriu pentru toți musulmanii. După slujba la care participă doar bărbaţii, credincioşii încep petrecerea.
- Sărbătoarea de Eid al-Fitr, umbrită de război şi foamete în Gaza: "Oamenii sunt distruși, sacrificaţi"
- În Gaza, Ramadanul începe fără speranţe pentru o încetare a focului. Zeci de morţi, în urma unor raiduri...
- Musulmanii din SUA, ultimatum pentru Joe Biden: Nu contaţi pe voturile noastre în 2024 fără o încetare a focului...
Veli Revan - hoge: După ce se merge la moschee fiecare se duce acasă şi fiecare îşi vizitează rudele, părinţii.
Şi evident, după o perioadă plină de restricţii, mâncarea este pe primul loc. Ggospodinele pregătesc o mulţime de dulciuri şi preparate tradiţionale, iar copiii merg la colindat ca să primească bunătăţi.
De pregătit, se pregătesc şi restaurantele care ştiu exact ce să gătească pentru a fi pe placul clienţilor.
Bucătar: Kunefe s-a făcut special cu caşcaval, deci baza e de caşcaval şi fistic. Aici este unul dintre cele mai populare deserturi ale noastre. Cu patru foi de plăcintă şi îngheţată din lapte de capră si aproape 80% fistic.
Sărbătoarea Dulciurilor ține trei zile
Deşi tradiţia spune că Ramazan-Bayram se petrece în familie sau comunitate, uşor-uşor aceasta se schimbă. La Constanţa, colindatul a fost înlocuit cu un festival în curtea unei moschei.
Efetekin Elmas- organizator: Pentru a ne aduce aminte de sărbătoarea bayramului si a reîmprospăta tradiţoia, am făcut această festivitate care să îi bucure pe copii si să facem in asa fel incat musulmanii sa se adune, din nou, la un loc.
Copii-reporter: -Azi e bayramul şi eu m-am costumat in Nastratin Hogea.
-Ce le urezi tu oamenilor care azi sărbătoresc?
- Bayram plăcut!
În România trăiesc acum aproximativ 200.000 de musulmani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰