Antena Meniu Search
x

Sărbătoarea de Eid al-Fitr, umbrită de război şi foamete în Gaza: "Oamenii sunt distruși, sacrificaţi"

După 30 de zile de post şi rugăciune, musulmani din întreaga lume sărbătoresc astăzi Eid al-Fitr - eveniment care marchează sfârșitul lunii de Ramadan. Deşi ar trebui să fie un moment de bucurie, în multe comunităţi de musulmani festivităţile de anul acesta sunt umbrite de drama războiului. În Gaza, civilii sunt in pragul foametei, iar in Afganistan, oamenii se confruntă cu o economie slabă și un șomaj ridicat. 

de Redactia Observator

la 10.04.2024, 10:13

Vezi și

Eid al-Fitr sau "Sărbătoarea Dulciurilor", cum este cunoscută de mulţi, începe astăzi şi este celebrată până pe 12 aprilie. Anul acesta în schimb, evenimentul are o însemnătate diferită pentru multe comunităţi de musulmani - în special pentru cele din Fâşia Gaza. Războiul și foametea din enclavă umbresc festivitățile.

Conflictul sângeros dintre Israel şi Hamas îi împiedică pe musulmani să participe la slujbe şi îi ţin departe de cei dragi. "Oamenii sunt triști. Și-au părăsit casele și și-au pierdut copiii. Această sărbătoare a fost mereu plină de bucurie. Puteaţi vedea copii și familii fericite. Dar acum, situația este total diferită, oamenii sunt distruși, sacrificaţi".

În Afganistan, oamenii trăiesc un adevărat colaps economic. "Este o problemă cu șomajul, nu sunt locuri de muncă, nu sunt bani ca oamenii să poată cumpăra fructe. Nu există salarii, iar nivelul de ocupare a forței de muncă este zero".

În alte ţări musulmane, neatinse de război, urmează trei zile de festivităţi. Ca la orice sărbătoare, există şi obiceiuri - piețele sunt pline ochi de oameni care cumpără haine, pantofi, prăjituri și dulciuri. "Trebuie să fac cumpărăturile azi. De mâine, nu va mai fi niciun vânzător în piață. Toţi se vor întoarce în orașele lor". Sărbătoarea de azi este momentul în care multe familii se reunesc. În gările din Indonezia, oamenii s-au înghesuit în trenuri ca să ajungă cât mai repede la cei dragi.

Pe acelaşi subiect

Sărbătoarea de Eid al-Fitr, umbrită de război şi foamete

Prima zi de Eid al-Fitr va debuta cu o slujbă religioasă, care va avea loc în toate lăcașurile de cult musulman, slujbă la care vor participa bărbații. După ceremonia religioasă, familiile merg la cimitir, pentru a-i pomeni pe cei adormiţi. Mai târziu, copii colindă din casă în casă, vestind zilele de sărbătoare. La schimb, sunt răsplătiți cu dulciuri.

În unele state, Ramadanul a venit la pachet şi cu o serie de controale stricte din partea autorităţilor. Spre exemplu, musulmanii din Malaysia care sunt prinși că mănâncă în public, riscă o amendă de 200 de dolari. Există şi pedepse mai aspre – În 2023, peste 100 de musulmani au fost arestaţi după ce au fost prinşi că au mâncat şi au băut în public.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Sărbătoarea de Eid al-Fitr, umbrită de război şi foamete în Gaza: "Oamenii sunt distruși, sacrificaţi"