Antena Meniu Search
x

Video "A luat şcoala foc". 850 de elevi, evacuați după ce holurile unității s-au umplut de fum. Părinții au venit într-un suflet

Panică la una dintre cele mai mari şcoli din Constanţa. Peste 850 de elevi şi profesori au fugit speriaţi din clase când holurile s-au umplut de fum. Paznicul a simţit primul pericolul şi a dat alarma. Cel puţin 25 de pompieri au fost trimişi în ajutorul copiilor, cu cinci maşini de intervenţie. Şcoala, construită înainte de 1989, funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu pentru că nu are nevoie, conform legii.  

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 10.03.2023, 21:18

Vezi și

Elevii şi profesorii abia începuseră cursurile, când au fost anunţaţi că trebuie să iasă cât mai repede din clădire. Un scurtcircuit a aprins panoul electric de lângă secretariatul aflat la parter. Focul s-a extins într-o încăpere unde erau nişte dosare, iar fumul s-a răspândit cu repeziciune. 

În timp ce pompierii intrau în şcoală, părinţii eleviilor veneau într-un suflet să îşi ia copiii acasă. 

Părinte: Când primeşti un telefon de la copil în care îţi spune că a luat foc ceva într-o şcoală, lângă, acolo unde este, normal ca primul instict e să te sperii, dar ne-au asigurat profesorii că totul a fost în regulă. 

Victoriţa Chirică, profesor învăţământ primar: M-am gândit cum să transmit un mesaj părinţilor care să nu-i panicheze, nu am putut să fac lucrul acesta. Am transmis exact aşa cum am primit mesajul, că a luat şcoala foc şi atât.  

Pe acelaşi subiect

Un elev de nouă ani şi patru profesori au avut nevoie de îngrijiri medicale, dar niciunul nu a fost internat. Pompierii şi paramedicii spun că adevăratul erou a fost paznicul şcolii. Atent, a observat incendiul la timp, a dat alarma, iar sutele de copii au fost evacuaţi la timp.

Aurel Sandu, paznic: Am luat extinctorul, am scos cuiul şi am îndreptat înspre locul cu pricina, cu focul. Nu aş zice (n.r. că am fost erou). Toată lumea ar fi intervenit la fel cum am intervenit şi eu. 

Majoritatea şcolilor din România, aproape 17.000, sunt considerate sigure fără să fie verificate

 Funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, pentru că le permite legea. Sunt clădiri construite înainte de 1989 şi, dacă nu au suferit modificări de structură, nu au nevoie de aviz ISU.

Andreea Filip, reporter Observator: Mai rămân 8.629 de şcoli care au nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu. Din acestea, peste 3.500 nu sunt autorizate. Majoritatea sunt în curs să o obţină, dar autorităţile nu ştiu să ne spună când o vor obţine.

Pompierii vor stabili dacă şcoala din care au fost evacuaţi aproape o mie de elevi şi profesori avea autorizaţie de securitate la incendiu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » "A luat şcoala foc". 850 de elevi, evacuați după ce holurile unității s-au umplut de fum. Părinții au venit într-un suflet