Antena Meniu Search
x

Video A plătit 1.300 de lei pentru trei seturi diferite de analize la mai multe laboratoare din Timişoara. Rezultatele sunt şocante: "E o realitate"

Situaţie revoltătoare în Timişoara. O femeie susţine că a obţinut valori complet diferite la aceleaşi investigaţii medicale, efectuate la 3 laboratoare din oraş. În total, a plătit 1.300 de lei pentru analizele de rutină, iar rezultatele pe care le-a primit au pus-o pe gânduri.  Asociaţiile de pacienţi spun că nu este prima dată când primesc astfel de sesizări şi avertizează că rezultatele eronate pot duce la un diagnostic sau un tratament greşit. Între timp, medicii recomandă pacienţilor să se îndrepte spre cabinete şi abia apoi spre laboratoare. 

de Redactia Observator

la 08.02.2024, 09:43

Vezi și

Oana Antonovici: La clinica numărul 1, sideremia este de 79, la clinica numărul 2 este de 284, iar la clinica numărul 3 este 150.

Oana Antonovici și-a făcut primul set de analize în urmă cu 2 luni. Pentru că valorile indicau o posibilă anemie, a decis să repete investigațiile, la altă clinică.

Oana Antonovici: Am primit analizele şi m-am documentat şi cumva a indicat cum că aş fi avut o boală cronică. A doua zi m-am dus la un alt laborator, laboratorul numărul 3 şi mi-am făcut alte analize. Seara mi-a venit rezultatul. Rezultate diferite, total diferite.

Femeia a plătit toate analizele din propriul buzunar

Pe acelaşi subiect

Oana Antonovici: Aici am 528 de lei, aici 279, la primele analize tot peste 500 de lei am dat, undeva la 1300 de lei în total.

Cadrele medicale le recomandă pacienţilor ca înainte de a merge la laboratoare pentru analize, să discute cu medicul de familie. 

Mihai Iacob, medic de familie: Pacienţii trebuie să ştie că trebuie să meargă întotdeauna la o recomandare medicală la un medic. Valorile normale sunt diferite de la un laborator la altul, în funcţie de tehnica de lucru.

Realitate nedreaptă pentru pacienţi

Asociațiile de pacienţi spun că acest caz nu este unul singular şi că situaţia reprezintă o adevărată problemă. 

Radu Gănescu, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afectiuni Cronice din România: E o realitate, o realitate care ne poate duce în pragul unui diagnostic greşit, unui tratament greşit probabil că ar trebui suplimentar o legiferare, sau o reglementare, o normativă cu privire la metodologia de lucru şi la echipamentele pe care ar trebui să se lucreze în aceste laboratoare. 

În România, laboratoarele medicale, atât cele de stat, cât şi cele private, sunt acreditate de către RENAR. Fără această ceritificare nu pot funcționa și încheia contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » A plătit 1.300 de lei pentru trei seturi diferite de analize la mai multe laboratoare din Timişoara. Rezultatele sunt şocante: "E o realitate"