Galerie foto A supraviețuit în autocarul „morții", dar retrăiește la nesfârșit tragedia de la Perşani, în care patru oameni au murit și alți zeci au fost răniți
A supraviețuit în autocarul „morții”, dar nu poate uita. Retrăiește aproape în fiecare zi momentul dramatic când în jurul său erau doar morți, sânge și strigăte disperate după ajutor.
D.G.T. avea atunci doar 12 ani, dar nu poate uita cum colegul său pe care l-a auzit spunând „Şoferul ăsta ne omoară sau ce face?” cu doar câteva clipe înainte de accident și ca acesta să moară lângă el.
Au trecut 6 ani, dar trăiește ca și cum ar fi fost ieri
Au trecut de atunci 6 ani. Pe 17 iunie 2016, mai mulți tineri, membri ai unui grup artistic din cadrul Palatului Copiilor, însoţiţi de profesori au plecat spre Arad, pentru a participa la un festival internaţional de folclor. Intrat în judeţul Braşov, autocarul a oprit la popasul de pe dealul Perşani, pentru masă. La scurt timp după ce a pornit, la baza de parapetul care despărţea sensurile dealului, şoferul a pierdut controlul volanului, iar autocarul s-a izbit violent de mers şi s-a răsturnat. În urma accidentului, şoferul, rezerva acestuia, dirijorul ansamblului şi unul dintre copii au murit pe loc, ceilalţi pasageri fiind răniţi.
D.G.T. se afla pe a cincea banchetă din stânga autobuzului. A reuşit să iasă dintre resturile autocarului, fără să-şi dea seama că e rănit. A alergat să-şi ajute colegii aruncaţi pe carosabil, dar a început să simtă dureri în toată partea dreaptă a corpului. Și-a sunat părinții. De atunci retrăiește ziua aceea și se teme că s-ar putea repeta.
„Deseori il visează pe colegul care a decedat in accident, conducând un autobuz, apoi autobuzul intră într-un stâlp, după care îl vizualizează mort. Îl vede cu detalii clare, întins pe stradă, tăiat la mână, văzându-i-se osul, iar şoldul într-o poziţie anormală, nefirească, ajungându-i până în coaste. Este un vis repetitiv. Nimic nu se schimbă, detaliile visului rămân mereu aceleaşi”, au reţinut judecătorii din plângerea băiatului, potrivit Ziarul de Iași. Nu a mai reuşit să se urce în autobuz sau tramvai luni de zile după accident, iar încercările tatălui său de a-l face să depăşească teama de maşini luându-l în automobil au eşuat. Evaluarea psihologică a stabilit că D.G.T. suferă în continuare de tulburare de stres posttraumatic.
Încurajat de părinți, copilul a dat în judecată firma asiguratorie. Inițial, magistraţii Tribunalului au apreciat că o despăgubire de 400.000 lei ar reflecta mai bine impactul accidentului asupra vieţii lui D.G.T. Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel. Daunele morale au fost reduse drastic, la doar 60.000 de lei, iar sentinţa este definitivă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰