Antena Meniu Search
x

Academia Română cere o analiză ştiinţifică, înainte de implementarea tehnologiei 5G, pentru evaluarea riscurilor asupra sănătăţii

Academia Română își manifestă preocuparea pentru consecinţele pe care utilizarea tehnologiei 5G le-ar putea avea asupra sănătăţii publice și consideră că, înainte de a pune în funcţiune sistemul 5G, este absolut necesară o analiză ştiinţifică responsabilă.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 28.10.2020, 11:50

Ar urma să fie evaluate riscurile asupra sănătății
Analiză științifică cerută de Academia Română, pentru 5G - Profimedia
  • Analiză științifică, cerută de Academia Română
  • Se cere evaluarea riscurilor asupra sănătății

"Atragem atenţia că expunerea populaţiei la radiaţia de radiofrecvenţe de mare putere în Europa şi, implicit, în ţara noastră este deja o temă de dezbatere în lumea ştiinţifică la nivel mondial. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului şi alte autorităţi medicale internaţionale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvenţe ca posibil carcinogen la om. În mod concret, radiaţiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de circa 1-2 mm, precum şi la nivelul  păturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului. Alături de riscul de cancer, literatura de specialitate semnalează, între altele, efecte precum stresul celular, lezări ale mecanismelor genetice, deficit de memorie şi probleme ale procesului de învăţare, tulburări neurologice", se arată în comunicat.

Academia consideră că, înainte de a pune în funcţiune sistemul 5G, este absolut necesară o analiză ştiinţifică responsabilă, care să vizeze atât evaluarea riscurilor asupra sănătăţii oamenilor, cât şi stabilirea standardelor de expunere maximă totală.

"Viitoarele staţii 5G vor genera câmpuri electromagnetice de circa 100 de ori mai puternice decât cele ale generaţiilor deja în funcţiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiaţii milimetrice de înaltă frecvenţă (30-300 GHz), cu imens potenţial de risc, pe termen mediu, asupra vieţii" spun academicienii, care citează oameni de știință.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Academia Română cere o analiză ştiinţifică, înainte de implementarea tehnologiei 5G, pentru evaluarea riscurilor asupra sănătăţii