Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Acuzaţii grave după incendiul cu 4 morţi din Portul Midia. "În lume se ridică standardele de siguranţă în port şi noi le-am coborât"

Patru muncitori au murit în Portul Midia, după ce o navă aflată în reparaţii a luat foc. În ciuda unei operaţiuni de salvare de proporţii, oamenii nu au putut fi salvaţi. Pompierii au fost şi ei în pericol - vaporul putea să sară în aer în orice moment. Specialiştii spun că o posibilă cauză a incendiului ar fi scăderea standardelor de siguranţă prin scoaterea - în urmă cu o lună de zile - obligativităţii certificatului Gas Free.

de Andreea Filip

la 09.08.2024 , 13:51

Nava sub pavilionn Belize era la reparații în Șantierul Naval Midia. La ora 14:30 un apel la 112 anunța o explozie puternică la bordul ambarcaţiunii

"S-a anunţat că a luat vaporul foc şi coborâţi jos. O bubuitură", povesteşte un martor.

Potrivit Surselor Observator, două dintre victime au fost surprinse în sala motoarelor, iar celelalte două au murit când încercau să se salveze. Salvatorii s-au mobilizat imediat după apelul la 112 şi au stins incendiul care ameninţa să cuprindă toată nava. 

Vezi și

"Ştiam că am 2 tovaraşi pe navă, i-am sunat, nimic. L-am sunat şi pe şeful de aici, mi-a spus că e rău, e grav. În momentul ăla m-am speriat, am plecat de acasă să văd ce se întâmplă", spune nepotul unuia dintre bărbaţi.

Pe acelaşi subiect

Incendiu în Portul Midia: 4 morţi

Surse din interiorul anchetei spun că pe navă au avut loc scurgeri de substanţe inflamabile.  

"Incendiul probabil că a pornit din sala maşinilor de la santine care sunt coşurile de gunoi ale tuturor substanţelor combustibile de la bord şi agenţilor chimici", spune la Adrian Mihălcioiu, reprezentant ITF. 

"Este un accident colectiv de o gravitate deosebită. O să verificăm în amănunt natura lucrărilor efecutate, dacă erau, să spunem, avize, autorizaţii speciale", spune Marian Becheanu, director adjunct ITM.

Inspectorii ITM au venit şi azi pe şantier pentru a continua controalele. 

"S-a scos obligativitatea certificatului Gas Free pentru navele care intră în şantier la reparaţii. În lume, în general, se ridică standardele de siguranţă în port şi noi le-am coborât. Certificatul Gas Free înseamnă siguranţă în port", spune la Adrian Mihălcioiu, reprezentant ITF. 

La bordul navei erau 21 de marinari, care sunt acum în afara oricărui pericol. Nava se afla în şantier de pe 1 august.

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Acuzaţii grave după incendiul cu 4 morţi din Portul Midia. "În lume se ridică standardele de siguranţă în port şi noi le-am coborât"