Antena Meniu Search
x

Ada Kaleh, paradisul din adâncuri! Comoara URIAŞĂ, îngropată de comunişti

Ada Kaleh - o insulă românească de vis cu parfum oriental aflată la circa 3 km în aval de Orşova. Pe scurt: RAIUL pe Pământ.

 Ada Kaleh - o insulă românească de vis cu parfum oriental aflată la circa 3 km în aval de Orşova. Pe scurt: RAIUL pe Pământ.

Avea o dimensiune de circa 1,7km lungime și circa 500m lățime şi erqa locuită de 600 de turci. Insula a fost locuită încă din Antichitate. Herodot amintea de Cyraunis, despre care scrie că lungimea insulei este de 200 de stadii, îngustă, plină de măslini și de viță sălbatică.

Prima atestare documentară este un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, despre fortificațiile bănățene, care vorbește despre insula Saan cu 216 oameni. De la 1430 devine cunoscută ca Ada Kaleh.

La finalul Primului Război Mondial, locuitorii decid să alipească mica lor insulă României Mari. Ruinele fortăreţei, specificul etnic al locuitorilor şi îndeletnicirile lor încep să atragă turişti din ţară, dar şi din afară. Pe străzile mici şi întortocheate erau văzuţi bărbaţi înveşmântaţi cu fesuri roşii, tunici şi şalvari, iar femeile purtau feregele.

Negoţul era mereu în floare în Ada Kaleh pentru că era o zonă scutită de taxe. Insula a fost renumită şi pentru creşterea trandafirilor din care localnicii obţineau uleiuri şi parfumuri. Liniştea acestui loc unic este încetul cu încetul zdruncinată de puterea comunistă. Au avut loc arestări, deportări şi confiscări, iar agenţi ai Securităţii supravegheau atent fiecare mişcare a celor de pe insulă.

Lovitura de graţie vine o data cu proiectul Hidrocentralei Porţile de Fier I. Insula Ada Kaleh a fost inundată, fiind trecută totodată în uitare. S-a încercat salvarea unor părţi ale cetăţii şi reamplasarea comunităţii pe insulă Simian, dar aceste planuri au fost abandonate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Ada Kaleh, paradisul din adâncuri! Comoara URIAŞĂ, îngropată de comunişti