Video Adăposturile în caz de dezastre, pline de butoaie cu varză, borcane sau cauciucuri: "Nu deranjează pe nimeni nişte mere ..."
În caz de dezastru, adăposturile civile ar trebui să facă diferenţa dintre viaţă şi moarte. Însă încăperile în care ar trebui să ne refugiem în caz de cutremur sau bombardament zac complet neştiute. În Gorj, de exemplu, sunt 73 de astfel de buncăre, însă puţină lume a auzit de ele. Multe au fost transformate în spaţii de depozitare.
Un triunghi albastru pe fondul unui pătrat portocaliu. Este semnul după care ar trebui să ne uităm în caz de mari dezastre - cutremure devastatoare sau chiar bombardamente. Înseamnă că în clădirile cu acest marcaj există adăposturi civile - buncăre în care putem fi în siguranţă.
Radu Truşcă, administrator Primăria Târgu Jiu: La nivelul municipiului Târgu Jiu avem un nr de 25 de adaposturi. Restul pana la 40 a diversilor operatori economici.
Adăposturile civile, pline de butoaie cu varză
Destul de puţine, dat fiind că în Târgu Jiu avem o populaţie de 80 de mii de locuitori. Chiar şi aşa, însă, adăposturile civile din subsolul blocurilor şi-au găsit altă întrebuinţare. Mulţi locatari le folosesc ca spaţii de depozitare.
- Ce sunt, de fapt, boxele de la subsolul blocurilor comuniste, în care oamenii țin borcane cu murături. Ar trebui...
- Fluiere, lanterne şi biscuiţi, în loc de lucrări de consolidare. Bucureştenii, vulnerabili în faţa unui...
- Cinci dintre agresorii care l-au ucis în bătaie pe Marian, reținuți. Rudele fostei soții l-au lovit cu toporul...
- Cazul Caracal, în cinema. "Alexandra" spune altfel povestea tinerei ucise de Dincă, în timp ce aștepta salvarea:...
- DIICOT trebuie dea înapoi drogurile confiscate de la un cuplu. Cum s-a ajuns la premiera din justiția României
Radu Truşcă, administrator Primăria Târgu Jiu: Nu au voie să fie construcţii zidite în aceste in aceste locuri, să fie fier, sudate, pentru că sunt foarte greu de desprins, să zic aşa. Nu deranjează pe nimeni să ţină nişte mere, nişte... cum e la bloc. Omul poate să ţină un butoi de varză, dar să nu fie acele construcţii zidite sau sudate.
Pline de butoaie cu varză sau nu, adăposturile civile rămân necunoscute pentru majoritatea locuitorilor. Pompierii gorjeni au început să refacă marcajele în clădirile în care funcţionează buncărele.
Florin Chisim, purtător de cuvânt ISU Gorj: La nivelul minicipiului Târgu Jiu acestea au fost marcate corespunzator cu semnul protectiei civile care este un triunghi echilateral albastru pe un fundal portocaliu.
În caz de dezastru iminent, cetăţenii sunt anunţaţi cu ajutorul sirenelor că trebuie să intre la adăpost. În mediul rural, avertizarea se face cu ajutorul clopotelor.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰