Antena Meniu Search
x

Video Afacerea de milioane de euro cu florile de mină. Bărbat, prins în Cluj cu 14 exemplare, care valorează 100.000 de euro

Traficul cu flori de mină, a ajuns o afacere înfloritoare. Aproape 30 de kilograme de minerale negre au fost descoperite pe aeroportul din Cluj. Coletul urma să ajungă în China. Nu avea documente de la Ministerul Culturii, obligatorii pentru astfel de trasporturi, aşa că pachetul a fost confiscat şi pietrele - trimise la expertiză. Pietrele pot costa şi 100 de mii de euro. Este a doua captură de flori de mină pe acelaşi aeroport. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 17.01.2024, 19:47

Vezi și

Coletul, greu de 27 kg, plin cu 14 flori de mină de diferite culori, a fost oprit pe aeroportul din Cluj Napoca. Destinaţia finală era China. Încărcătura însă a atras atenţia şi a fost verificată suplimentar.

Alex Prunean, reporter Observator: Coletul, care a intrat la verificat pe un flux separat destinat avioanelor cargo, era însoțit de un document prin care expeditorul declara că în cutie se află barite și alte minerale. Niciuna dintre cele 14 bucati nu avea însa un certificat de export, emis de ministerul culturii, necesar transportului.

Este a doua descoperire de acest fel din ultima săptămână, pe acelaşi aeroport

Expeditor este o firmă din România. Iar coletul a ajuns pe aeroport printr-o firmă de curierat din Baia Mare. Destinatar - o persoană fizică din China. Cel mai probabil, spun specialiştii, mineralele ar putea fi folosite în ritualuri spirituale - tarot, astrologie sau feng shui. Autorităţile bănuiesc că pietrele ar putea face parte din patrimoniul cultural naţional. Un minerolog şi experţi de la garda de mediu vor stabili exact ce fel de pietre sunt şi ce valoare au.

Pe acelaşi subiect

Valentin Praschiv, muzeul Naţional de Geologie: O parte din florile de mină pe care le-am observat că au fost descoperite la vamă fac parte din această categorie, din grupa stibinei care este un mineral rar şi protejat şi are o valoare deosebită pentru că stibina românească este foarte căutată pe piaţă. Cele mai multe se transformă în bijuterii.

Este a doua descoperire de acest fel din ultima săptămână, pe acelaşi aeroport. În bagajul de cală al unei românce care călătorea spre Marea Britanie, poliţiştii au găsit 45 de flori de mină. Femeia a spus că pietrele îi aparţin şi le transporta unde locuieşte acum.

Traficul cu "flori de mină" este o afacere milioane de euro. O astfel de nestemată poate ajunge până la 100 de mii de euro. România este una dintre puținele țări europene cu rezerve uriaşe de zăcăminte rare.

Bunurile culturale se pot exporta numai în baza unui certificat de export emis de Ministerului Culturii

Valentin Praschiv, muzeul Naţional de Geologie: Dacă o persoană fizică deține o astfel de colecție trebuie să o declare. Dacă sunt cu o valoare excepțională științifică sau estetică pot intra în categ florilor de mină și atunci legea spune că ar trebui să fie păstrate în condiții deosebite, căpătând imediat o valoare foarte mare.

Florile de mină sunt bijuterii crescute în inima Pământului. Au forme, culori şi mărimi diverse. Internetul e însă plin de exponate care se vând la liber, iar preţurile sunt de la câteva zeci de lei la mii de lei. Potrivit Codului Penal, scoaterea ilegală din ţară a unor astfel de piese se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi confiscarea parţială a florilor de mină.

Bunurile culturale se pot exporta numai în baza unui certificat de export emis, la cerere, de serviciul deconcentrat al Ministerului Culturii, competent teritorial, în condiţiile legii. Scoaterea din ţară, pe orice cale, a bunurilor culturale mobile pentru care nu s-a emis certificat de export, constituie operatiune de export ilegal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Afacerea de milioane de euro cu florile de mină. Bărbat, prins în Cluj cu 14 exemplare, care valorează 100.000 de euro