Video Afacerea ingenioasă inventată de doi tineri din Iași, după apariția RetuRO: "Ne-am gândit să fluidizăm un pic partea de reciclare"
Programul garanţie-reciclare dă idei de afaceri! A apărut aplicaţia prin care chemi un curier să te scape de ambalajele de acasă - contra cost, evident. La nivel mai mare, există şi firme care preiau recipientele din plastic şi sticlă de la restaurante.
10 milioane de ambalaje sunt predate, în fiecare zi, în sistemul RetuRO. În timp ce cozile devin tot mai lungi, este clar că numărul de automate nu poate fi mult mărit. Aşa că avem nevoie de soluţii.
Cine s-a săturar să piardă timpul la rânduri interminale are, acum, o alternativă. Doi tineri din Iaşi au inventat aplicaţia prin care ceri să îţi fie luate ambalaje de la ușa casei. Timpul şi efortul pe care le depunem atunci când mergem la reciclat pot fi scutite de o aplicaţie, însă doar 20 de bani rămân la noi, 25 de bani merg către curierul care vine să preia sticlele, iar 5 bani rămân către mentenanţa aplicaţiei.
Aplicația inventată pentru sistemul RetuRO
Ministrul Mediului spune că peste 6.000 de oameni pun o pâine pe masă cu banii câştigaţi din vânzarea ambalajelor reciclabile adunate din tomberoane.
- Patru români au păcălit un supermarket cu bonurile RetuRO şi au furat 300.000 de lei. Au încercat apoi şi în...
- Au furat sacii cu ambalaje pentru a le recicla din nou. "Afacerea" bănoasă care a ajuns până pe masa ministrului
- Românii au returnat 1,3 miliarde de ambalaje prin RetuRO, dar programul s-a blocat la sate. Reclamaţii direct pe...
- Fac averi din PET-urile aruncate la gunoi. Câţi bani câştigă zilnic un tânăr care duce la reciclat sticlele de...
"Nu ne-am dorit să stăm la cozi şi ne-am dorit să le oferim livratorilor posibilitatea de a face mai mulţi bani. Ne-am gândit să fluidizăm un pic partea de reciclare. Sperăm să ajungem în 2025 la peste 10.000 de utilizatori", spune Ion Bogatu, fondatorul aplicației.
De când s-a introdus sistemul de garanţie-returnare, şi patronii restaurantelor caută soluţii pentru a scăpa mai uşor de sacii enormi cu ambalaje care se adună zilnic.
"Avem o parte din furnizori angajaţi în treaba cu sticlele, adică vin şi le ridică, iar o parte dintre ei nu onorează acest lucru şi ne vedem nevoiţi să ne ducem singuri. Este foarte dificil cantităţile sunt destul de mari. Avem contract cu cei de la RetuRO, dar ei ajung la 2-3 săptămâni şi nu ne ajută", Ştefan Andrei, manager restaurant.
Peste un miliard de ambalaje au fost colectate până acum prin Sistemul Garanţie-Returnare. Cei care se confruntă cu probleme pot trimite reclamaţii direct pe Whatsapp.
România trebuie să atingă până în 2026 ţinta de colectare de 85% pentru ambalaje din sticlă, 90% pentru plastic şi 90% metal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰