Video Patru români au păcălit un supermarket cu bonurile RetuRO şi au furat 300.000 de lei. Au încercat apoi şi în Germania
Sistemul de garanţie returnare pentru ambalaje a fost ţinta unei fraude. Trei zugravi şi un şofer au reuşit să deconteze bonuri false de garanţie în valoare de 300 de mii de lei. Au încercat şi în străinătate, dar acolo n-au avut succes.
Cei patru indivizi au găsit o breşă în sistemul de garanţie-returnare al unui lanţ de supermarketuri şi au profitat de erorare timp de trei luni. Bonurile cu acelaşi cod nu erau detectate la casele de marcat din supermarketuri, asa că le-au falsificat. Anchetatorii spun că au multiplicat bonuri originale pe hârtie similară. Valoarea unui cupon era între 20 si 50 de lei.
Cei patru indivizi, spun anchetatorii, au tras tare și în aproape trei luni au încasat 300.000 de lei. Adică au falsificat vouchere pentru 600.000 de sticle pe care, apoi, le-au decontat în magazine din toată ţara.
Fraudă uriaşă cu voucherele de returnare
Au început cu magazinele din București, de unde cumpărau un aliment de valoare mică după care cereau contravaloarea în cash a bonurilor false. După ce au intrat în fiecare magazin din Capitală, au început să facă turul ţării. Ultimele orașe în care au reușit să ajungă, înainte să fie săltaţi de poliţişti, au fost Deva, Caracal, Satu Mare, Cluj și Vâlcea. În total, au intrat în peste 300 de magazine.
- Au furat sacii cu ambalaje pentru a le recicla din nou. "Afacerea" bănoasă care a ajuns până pe masa ministrului
- Românii au returnat 1,3 miliarde de ambalaje prin RetuRO, dar programul s-a blocat la sate. Reclamaţii direct pe...
- Fac averi din PET-urile aruncate la gunoi. Câţi bani câştigă zilnic un tânăr care duce la reciclat sticlele de...
"De la fiecare magazin, reuşeau să obţină în schimbul bonurilor false între 200 şi 300 de lei", spune Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR.
Au vrut să păcălească si sistemul din Germania, unde pentru fiecare sticlă returnată se acordă 25 de cenţi, echivalentul a 1,27 lei. Acolo însă, sistemul este bine pus la punct și recunoaște bonurile folosite.
"Polițiștii au pus în aplicare 5 mandate de percheziție la domiciliile a patru persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Au fost gășiți și bani la percheziții, undeva la 30.000 de lei", spune Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR.
Agenţii au găsit în locuinţele indivizilor toate pribele: bonuri false, suluri de hârtie şi o imprimantă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰