Antena Meniu Search
x

Video Alertă de scurgeri radioactive în Timişoara: o substanţă, descoperită în curtea DSP Timiş. În apropiere se află o maternitate

Este alertă la Timişoara. Scurgeri radioactive au fost descoperite în curtea unei instituţii publice situată în apropierea unor blocuri şi chiar a unei maternitatăţi. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 21.02.2024, 19:35

Vezi și

UPDATE:

Iulia Pop, reporter Observator: Alerta a fost dată după ce, la verificările periodice, angajații laboratorului de deșeuri radioactive au constatat un nivel mai mare de radioactivitate în zona adiacentă a unei încăperi. Vorbim de o valoare de 30 de ori mai mare față de ce e considerat normalul zonei, dar cu mult mai mică față de cea la care ne expunem atunci când facem o investigație cu computerul tomograf, de exemplu.

Iulia Pop, reporter Observator: Autoritățile venite inclusiv de la București au scanat întreagă zona. Vorbim de un Institut de Igienă a Radiațiilor care aparține de DSP. Zona a fost complet izolată și se fac acolo monitorizări cu aparatură performanță că să se afle dacă acel nivel al radiațiilor este peste limitele admise și ar fi putut genera o situație care să pună în pericol populația din zona sau să existe vreun strop de risc pentru maternitatea care se află la capătul acestei străzi. Laboratul DSP din spatele meu este autorizat că să lucreze cu astfel de materiale radioactive, doar că sursă acestei emisii descoperite, transmite CNCAN, este un radionuclit natural. Practic, nu este ceva artificial care ar fi putut proveni dintr-o procedura care se efectuează aici și tocmai asta trebuie să investigheze specialiștii, de unde ar putea proveni acea radiație. La această ora, nu există absolut niciun risc pentru populație, dar inclusiv Poliția a deschis un dosar penal pentru felul în care au fost gestionate aceste materiale radioactive. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Alertă de scurgeri radioactive în Timişoara: o substanţă, descoperită în curtea DSP Timiş. În apropiere se află o maternitate