Antena Meniu Search
x

Alertă de ger extrem în toată ţara! Au fost -17 grade Celsius, dar vremea se va răci în continuare

Este alertă de ger extrem în aproape toată ţara. Temperaturile au coborât până la minus 17 grade, însă, din cauza vântului puternic, s-au resimţit chiar şi minus 26. Zăpada depusă ieri a îngheţat. În București abia s-a putut merge pe trotuare.

Vezi și

Este alertă de ger extrem în aproape toată ţara. Temperaturile au coborât până la minus 17 grade, însă, din cauza vântului puternic, s-au resimţit chiar şi minus 26. Zăpada depusă ieri a îngheţat. În Capitală, abia s-a putut merge pe trotuare, în timp ce, pe litoral, un fenomen rar a atras toate privirile. Marea a început să fiarbă. Meteorologii au veşti rele şi pentru zilele următoare. Ziua naţională va fi cea mai rece de până acum.

Trăim cele mai geroase zile de noiembrie din ultimii ani. La ora 14, cele mai scăzute temperaturi se încadrau între minus 13 şi minus 17 grade. La munte, în calea vântului care a bătut cu peste 100 de kilometri pe oră, s-au resimţit şi minus 26 de grade. Dar românii au tremurat şi în oraşe.

Reporterii Observator au luat Capitala la pas de la un capăt la altul. La primele ore, bucureştenii au plecat spre serviciu ascunşi sub căciuli şi fulare. Pe unii, gerul i-a ţinut însă în case. Au fost minus 5, minus 6 grade Celsius în această dimineață. 

În centrul orașului, ninsoarea depusă ieri s-a tranformat peste noapte într-un strat gros de gheaţă. Trotuarele au devenit capcane. Aşa s-a mers astăzi pe trotuarele din Bucureşti. Aproape imposibil să înaintezi, ceea ce înseamnă că pietonii au dat un adevărat test de echilibristică.

A fiert marea din cauza frigului

Am ajuns chiar şi la polul frigului. La Miercurea Ciuc, s-au înregistrat minus 13 grade. Pe litoral, din cauza diferenţei mari de temperatură dintre aer şi apă, marea pare că fierbe, iar valurile uriaşe lovesc cu forţă ţurţurii de gheaţă care s-au format pe balustrada falezei.

Vântul continuă să sufle cu putere la malul mării. Atinge la rafală chiar şi 70 de kilometri la oră. Meteorologii spun că vor emite avertizări now-casting de vânt puternic din şase în şase ore pe tot parcursul nopţii ce urmează.

În zona Cazinoului din Constanţa, am fost martorii unui moment impresionant. Doi prieteni din Medgidia au botezat steagul României în marea furioasă. Mâine, vor să-l ducă la Alba Iulia.

Ger polar de 1 decembrie

Iar frigul de astăzi a fost doar începutul. Mâine noapte, vor fi temperaturi negative în toată ţara. Dimineaţa de 1 decembrie va fi cea mai rece de până acum. Şi trenurile înaintează cu viteza melcului. Garnitura Curtici-Bucureşti a parcurs 600 de kilometri în peste 18 ore.

Vremea nu mai ţine cont de foarte multe reguli. În Alpii Austrieci, la 2.300 de metri altitudine, în staţiunea Ischgl, sunt 3 grade afară, iar stratul de zăpadă naturală nu măsoară mai mult de 20 de centimetri. Este unul dintre motivele pentru care climatologi din toată Europa s-au reunit la un summit de meteorologie.

În România, 5 mii de pompieri şi peste 400 de echipe de asistenţă medicală sunt pregătite să intervină în această perioadă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Alertă de ger extrem în toată ţara! Au fost -17 grade Celsius, dar vremea se va răci în continuare