Antena Meniu Search
x

Video Aleșii vor controale de securitate mai stricte după ultimele incidente de la Parlament: "Este doar un pas până la o nenorocire"

Un nou incident de securitate, la Parlament. Doi revoluţionarii care mergeau la o conferinţă au încercat să intre la în clădire cu arme albe. Două cuţite şi un box au fost găsite la controlul de securitate. În urmă cu două zile, o reprezentantă a partidului AUR a încercat să intre în palatul parlamentului cu 4 gloanţe în geantă.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 12.05.2023, 19:40

Vezi și

Suspect: "Nu înţeleg, ce e treaba asta? Eu am fost chemat pentru un viol."

Reporter: "Spuneţi-ne şi nouă, ce făceaţi cu acele cuţite?" 

Suspect: "Care cuţite? Nu am treabă eu."

El este unul bărbaţii asupra cărora SPP a găsit dou cuţite şi un desfăcător cu lamă, la un control de securitate, la intrare în parlament. Are 74 de ani şi este membru într-o asociaţie de foşti revoluţionari. 

Pe acelaşi subiect

În faţa presei, omul a negat că este vorba despre el. Ba chiar a afirmat că este chemat la poliţie pentru o infracţiune mult mai gravă. A intrat şi a ieşit de câteva ori din sediul poliţiei şi apoi a cerut ca poliţiştii să îl salveze de presă. A devenit chiar agresiv cu jurnaliştii şi i-a ameninţat. 

Suspect: "Vă dau în judecată pentru hărţuire."

Reporter: "Ce aveaţi de gând să faceţi cu ele?" 

Un alt reporter: "De ce nu doriţi să recunoaşteţi, vedeţi că aţi plecat liber. De ce i-aţi ameninţat pe agenţi că veniţi cu o grenadă la parlament?"

La acelaşi control de securitate ofiţerii de la pază şi protecţie au mai prins un individ cu o altă armă periculoasă, un box. 

Cristina Filip, reporter Observator: "După 5 ore de audieri, cei doi bărbaţi care au încercat să introducă în parlament două cuţite şi un box au fost lăsaţi să plece. vor fi cercetaţi în libertate pentru folosire şi port fără drept de arme albe." 

Cristina Filip, reporter Observator: "Cei doi bărbaţi mergeau la o conferinţa naţională pentru demnitatea revoluţionarilor din decembrie 89 care se desfăşoară la parlament, în sala Nicolae Iorga. Camera deputaţilor spune că sala a fost închiriată cu contract. Una dintre persoanele asupra căreia s-au găsit armele albe, după control, le-a zis agenţilor de la pază şi protecţie, iritat de verificări că şi acasă ar deţine o grenadă." 

O declaraţie care l-ar putea costa pe bărbatul de 74 de ani. Poliţiştii ar putea decide să îi facă o percheziţie domiciliară pentru a-i verifica spusele. 

Ce riscă cei doi bărbați prinși cu arme albe în Parlament?

Adrian Cuculis, avocat: "De la 1 la 3 ani de zile sau cu amendă prevede Codul Penal al României sancţionarea unor fapte precum cele petrecute astăzi în Parlamentul României. Atunci când vorbim de practica judecătorească şi practica parchetelor de a trimite în judecată asemenea fapte vom vedea că ele sunt o minoritate. Practic, românii nu se tem să poarte asupra lor asemenea arme."

Organizatorii evenimentului cred că faptele nu sunt atât de grave. "E la mine în asociaţie, este un om cumsecade, e un om liniştit. Şi-a pus gentuţa la controlul ăla care se face, i-a găsit briceagul. Nici nu a intrat în parlament. L-a oprit acolo, şi-a pus borseta, băi, tu ai un briceag. Treci deoparte". explică șeful asociației care a organizat evenimentul. 

Incidentul vine la doar două zile după ce Elena Cirligeanu, preşedinta filialei AUR din Botoşani a încercat să intre în parlament cu muniţie în geacă. Poliţiştii au găsit asupra ei 4 gloanţe de mitralieră. 

Elena Cîrligeanu, colaborator AUR: "Erau obiecte de colecție pe care le-am primit cadou. Nu era muniție și nu prezentau pericol."

Parlamentarii vor să schimbe protocolul la intrarea în Parlament şi să impună controale de securitate mai aspre. 

Gabriel Zetea, deputat PSD: "Acum a venit timpul să discutăm despre iniţiative legislative pentru creşterea pedepselor pentru cei care se comportă în acest fel în public. În Parlament, în zile succesive, cineva încearcă să intre cu gloanţe, astăzi alţi doi cetăţeni sunt descoperiţi cu arme albe, deci este clar că este un fenomen care pare că ia amploare."

Ionuț Moșteanu, liderul USR de la Camera Deputaţilor: "Am propus Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor modificarea regulamentului astfel încât şi demnitarii să facă controlul de securitate." 

Adrian Cozma, deputat PNL: "Dacă nu se vor lua măsuri ferme, astfel de evenimente vor continua. Este doar un pas până la o nenorocire." 

Acum toţi cei care intră în Parlament, invitați sau angajaţi, trec printr-un control de securitate asemănător celui de  la aeroport. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Aleșii vor controale de securitate mai stricte după ultimele incidente de la Parlament: "Este doar un pas până la o nenorocire"